Трагична љубав која је створила велику Мерил Стрип

0

Џон Kазале није упамћен као велика холивудска звезда, нити као један од најбољих глумаца у историји. А могао је да буде и једно и друго. Глумио је у само пет филмова у својој краткој каријери и свих пет је добило номинацију Оскар за најбољи филм. Три су победила. Памте га као човека необичног изгледа који се кретао попут успореног филма, као глумца који је у себи носио неку немерљиву тугу и као мушкарца који је заувек утицао на живот и глуму Мерил Стрип.

„Све што знам о глуми, научио сам од њега. Једино што сам у послу икада желео било је да заувек радим с њим“, говорио је о Kазалеу Ал Паћино који је с њим играо у првом и другом делу „Kума“. Од Мерил је био старији 14 година и у тренутку кад су почели да се забављају, он је већ био звезда, а она млади таленат какав се није појавио генерацијама. Заљубили су се једно у друго на први поглед и мада нису били пар за којим би се људи окретали због лепоте, енергија којом су зрачили била је нешто што се среће једном у животу.

 

 

А онда се у мају 1977. Џон разболео. Били су заједно у ординацији кад им је лекар саопштио да болује од рака плућа у завршној фази и да више ништа не могу да учине за њега. Болест се увелико ширила по целом телу.

На моменат су обоје седели у тишини, као скамењени, а онда се Мерил тргнула и од тог тренутка па надаље демонстрирала снагу, љубав и посвећеност коју и 40 година касније препричавају у Холивуду.

„Где ћемо на вечеру“, упитала га је пред доктором и показала да не планира да одустане од живота и наде.

Kазале је истог тренутка отказао учешће у свим пројектима у којима је био ангажован, а да би финансијски могла да води његово лечење, Мерил је почела да ради више него икад. Била је као незаустављива фурија, а колеге се и данас сећају како у то време нису могли да примете ни трунку очаја код ње. Тек касније је откривена сва дубина туге и тежина борбе кроз коју је пролазила.

 

„Мој вољени је тешко болестан и с времена на време је у болници, као сад. Дивно се брину о њему и ја дајем све од себе да не сметам около кршећи руке, али константно бринем и константно се претварам да сам ведра, што ме ментално, физички и емотивно исцрпљује више него било шта у мом животу“, поверила се Стрип у писму које је послала свом професору драме са Јејла. То је уједно и ретко сведочење о њиховом односу, пошто се ни тада као ни деценијама касније, Мерил није јавно оглашавала на тему њихове љубави.

Само из финансијских разлога је прихватила улогу у минисерији „Холокауст“ због које је морала да отпутује на два и по месеца у Аустрију где се снимање одигравало. Та улога јој је донела Еми номинацију, али јој је и узела драгоцено време које је могла да проведе с њим. По њеном повратку у Америку, Џон је изгледао горе него икад. Тад је решила да напусти посао и заједно су нестали на пет месеци. Мерил се до последњег тренутка није одвајала од њега. Заједно су ишли на све прегледе и третмане, а нада је није напуштала ни на секунд. Сву снагу свог духа уложила је у бригу о њему тих месеци.

Почетком марта је Џон Kазале примљен у болницу, а у ноћи 12. марта доктор је рекао Мерил да је крај. И није била спремна да то чује.

Kако ће се касније препричавати, сцена која је уследила је изгледала као потпуни колапс и слом месецима одржаване наде. Бацила се на његово тело и свом снагом песницама ударала његове груди гушећи се у сопственим јецајима. А онда је у секунди Џон последњи пут отворио очи и слабим гласом рекао: „У реду је, Мерил, у реду је“. Склопио је очи и умро.

Прва особа коју је позвала био је његов брат. Од суза није могла да говори. Понављала је само једно:

„Све сам покушала…“

Те исте године је освојила Еми за „Холокауст“, Оскар номинацију за „Лов на јелене“ и добила улогу у „Kрамер против Kрамера“ која ће јој донети прву награду Академије. Мерил Стрип је постала истинска звезда која ће у каријери бити номинована за 19 Оскара, а освојиће их три, више него било ко у историји. Ипак, они који је знају од њених почетака у Холивуду и глуми тврде да ће је увек памтити као девојку која се за живот и љубав борила силом каква се ретко среће и има снагу да промени историју.

 

 

Noizz

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*