Трамп: „Америка више неће смењивати режиме по свету који нису по вољи Вашингтона!“

0

Одлазећи председник САД Барак Обама и Доналд Трамп су разговарали телефонски.

Портпарол Беле куће Џош Ернест потврдио је да је до разговора дошло, али није открио – ни колико је сам разговор потрајао, ни о чему се разговарало.

Сам Трамп је рекао да раније није лично познавао Обаму и да је био уверен да му се приликом првог сусрета и разговора највероватније неће свидети. Потом је признао да се преварио, односно – да му се Обама допао. Чак веома.

У време изборне кампање, милијардер је више пута рекао да Обаму сматра најгорим председником САД у целој њиховој историји.

У међувремену је Меги Хаберман, новинарка Неw Yорк Тимес, објавила да је Трамп изјавио да Вашингтон више не сме да се бави „прављењем нација” по другим земљама у свету

Американци под овом формулацијом често имају у виду своје војне упаде у друге земље и постављање влада које су по вољи Сједињеним Државама.

Новоизабрани председник САД примером таквог погрешног „прављења нација” сматра америчку инвазију (агресију) на Ирак 2003-ће године.

Трамп је и за време председничке изборне кампање изјављивао да нема намеру да организује смене политчких режима по другим земљама.

Неки спољнополитички експерти сматрају да ће нови амерички лидер – да би ово остварио – морати да савлада отпор целог естаблишмента САД и да му победа у том окршају није осигурана.

 

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*