Трамп апелује да се откаже куповина новог „Ер Форс 1“!

ТРАМП ШТЕДИША Треба отказати куповину новог председничког авиона "Боинг". Прескуп је!

0

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп позвао је данас владу да откаже куповину новог председничког авиона „Боинг“, због тога што је превише скуп.

„‘Боинг’ производи нови 747 ‘Ер форс 1’ за будуће председнике, али му је цена ван сваке контроле – више од четири милијарде долара. Откажите поруџбину!“, написао је Трамп на Твитеру, преноси Ројтерс.

Нешто касније, Трамп је новинарима у Њујорку рекао да је смешно како „Боинг“ одређује цене.

„Желимо да ‘Боинг’ заради много новца, али не толико“, казао је Трамп, који ће званично ступити на дужност председника САД 20. јануара 2017.

„Боинг“ за сада није коментарисао Трампову изјаву.

„Ер форс 1“ је један од највидљивијих симбола САД, примећује британска агенција, док је на вебсајту компаније „Боинг“ наведено да амерички председници користе њене авионе од 1943. године.

Детаљи о укупној вредности новог уговора нису објављени, али је америчка авијација у јануару 2015. саопштила да ће „Боингов“ 747-8 заменити два авиона „Ер форс“ која се тренутно користе за превоз америчког председника.

Америчка авијација је раније навела и да је за два нова авиона издвојила 1,65 милијарди долара, а са „Боингом“ је у јануару ове године потписала први уговор вредан 25,8 милиона долара.

Авиони 747-8, дуги 73 метара и са распоном крила 68 метара, могу да лете директно од Вашингтона до Хонг Конга, 1.600 километара даље него садашња верзија авиона „Ер форс 1“.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*