Трамп лагао да се носач авиона „Карл Винсон” упутио према Северној Кореји

Јапански професор Нарушиге МИШИСИТА из Националног института политичких истраживања: „У ванредним ситуацијама се дезинформације могу користити у функцији тактике, али ако председник САД буде ширио дезинформације у мирно време, као сада, то ће подрити поверење у Сједињене Државе”

0

ИСПОСТАВИЛО се да је Доналд Трамп лагао када је изјавио да је носач авиона „Carl Vinson” упутио према обалама Северне Кореје.

Амерички лист Wall Street Journal тврди да је то „државно фолирање” у Азији код једних изазвало заједљиве коментаре и подругљиве осмехе, а код других – зазирања која неће нестати преко ноћи.

У Северној Кореји су са задовољством оценили да Трамп блефира и када говори о другим „упозоравајућим дејствима” упереним против ње. У Јужној Кореји је кандидат за председника Хон Пхе оценио: „Ако је то заиста била лаж, Јужна Кореја више неће веровати ономе што говори Трамп”.

Иронични осмеси су регистровани у Пекингу и кинеској јавности. На тамошњој социјалној мрежи Weibo се појавио и овакав коментар: „Изгледа да Трампов приступ Северној Кореји све више личи на Обамину политику”.

Утицајни кинески инфо-портал Guancha.cn објавио је: „Амерички, јужнокорејски и јапански медији опет и опет обмањују Трампа!”.

Војни коментатор Ник Лексион уверен је да је Трамп лажно усмеравање носача авиона „Carl Vinson” према Северној Кореји искористио као финту срачунату на одвраћање Северне Кореје од нове атомске пробе.

Јапански професор Нарушиге Мишисита из Националног института политичких истраживања оценио је да ће све, независно од тога да ли су се САД бавиле обмањивањем или не, имати лоше последице по Белу кућу.

„У ванредним ситуацијама се дезинформације могу користити у функцији тактике, али ако председник САД буде ширио дезинформације у мирно време, као сада, то ће подрити поверење у Сједињене Државе”, – нагласио је Мишисита.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*