Трамп одобрио објављивање конгресног извештаја који „пере“ и њега и Русију

0

ДОНАЛД Трамп је коначно одобрио декласификацију конгресног извештаја у којем се откривају злоупотребе Федералног истражног бироа (FBI) током истраге коју је водио поводом наводног руског мешања у последње америчке председничке изборе.

Сада је на надлежном комитету Представничког дома (за обавештајна питања) да тај извештај написан на четири странице објави.

Саставио га је шеф тог комитета – републиканац из Калифорније Девин Нуњес, чију оставку траже демократе. Управо због тог извештаја, чијем се објављивању противе.

Трамп је имао на располагању законом предвиђених пет дана да објављивање извештаја одобри или да стави вето на објављивање.

Извештај открива да је у Министарству правде САД и FBI постојала пристрасност против Трампа.

Прецизира се да је FBI злоупотребио закон о надзору страних обавештајних служби, тако што га је користио да на неприкладан начин дође до налога за прислушкивање, ослањајући се на непроверени досије о Трампу и Русији, који је саставио бивши агент британске обавештајне службе Кристофер Стил.

Сам Трамп је оптужио FBI и Министарство правде САД да политизују истрагу о могућем мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године, оценивши да су пристрасни.

На свом Твитер-налогу је написао: „Руководство и истражитељи FBI и Министарства правде политизују свети истражни процес у корист демократа, а против републиканаца – што је до недавно било незамисливо“.

Потом је – на крају сусрета са грађанима Северне Кореје који су побегли из земље – изговорио:

„Извештај ће потврдити да је оно на шта се односи – срамота за нашу земљу. Неки би требало да се стиде самих себе“.

CNN – који је и да главна антитрамповска телевизија САД – наводи процене експерата који тврде да се иза одлуке републиканске већине у доњем дому Конгреса и шефа државе да објаве извештај крије намера да се дискредитује истрага о „руском мешању у изборе и Трамповим везама са Русијом“.

Извештај је претходно редиговао лично шеф FBI Кристофер Реј и из њега уклонио све што би могло нанети штету фамозној „националној безбедности“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*