Трамп потписује нови пакет санкција Русији

0

Бела кућа саопштила да је председник САД одобрио закон који су усвојила оба дома Конгреса: Трамп није убедио своје републиканце да треба отоплити односе са Москвом

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп потписаће пакет оштрих финансијских санкција Русији који су великом већином гласова усвојила оба дома америчког Конгреса, саопштила је Бела кућа.

Агенције које су пренеле ову вест, оцењују да одлука Трампа да подржи ову меру представља признање да амерички председник још није успео да убеди своју Републиканску странку да треба развити топлије односе са Москвом.

Наводи се да је Бела кућа првобитно оклевала да се изјасни да ли ће председник САД потписати закон о санкцијама. Касно у ноћ прес секретарка Беле куће Сара Хакаби Сандерс ипак је упутила медијима саопштење у којем стоји да је Трамп „размотрио финалну верзију“ и да је „одобрио закон и намерава да га потпише“.

Конгрес САД, у намери да казни Русију због њеног наводног мешања у америчке председничке изборе 2016. године, усвојио је убедљивом већином закон који предвиђа оштрије санкције против Русије.

Након одлуке САД, руско Министарство спољних послова је саопштило да је Вашингтону препоручено да до септембра смањи број својих дипломата у Русији. Такође, америчка амбасада од августа неће моћи да користи неколико објеката у Москви. Министарство је навело да Русија задржава право да примени и друге мере које могу штетити интересима САД.

Нове америчке санкције би могле да утичу на кажњавање предузећа која раде на гасоводима из Русије, тако што би се ограничио њихов приступ америчким банкама или би могла да буду искључена са америчког тржишта.

КЕЛИ НОВИ ШЕФ КАБИНЕТА

ДАН након што је нови директор за комуникације Беле куће Ентони Скарамучи у интервјуу, шефа кабинета Реинса Приебуса простачки назвао „параноичним шизофреником“, Доналд Трамп је на „Твитеру“ објавио да је – Приебус смењен. На ту функцију је поставио пензионисаног генерала Џона Келија, досадашњег министра унутрашњих послова, кога је назвао „великим Американцем“.

Ова кадровска промена представља заокрет. Приебус је доведен у Белу кућу као искусни оперативац са места председника Републиканске странке, да би био спона између политички неискусног Трампа и његових „прилепака“ са естаблишментом у Вашингтону, који сам Трамп назива мочваром коју је својим бирачима обећао да исуши. С Приебусовом сменом ионако нарушени односи Трампа и републиканаца у Конгресу, без којих не може глатко да спроводи своју политику, улазе у фазу нове неизвесности.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*