Tramp predstavio planove za prvih 100 dana vlasti

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp poručio je da će doneti promene u "pokvarenom sistemu" u Vašingtonu i u današnjem govoru predstavio plan za svojih prvih 100 dana na vlasti, ukoliko bude izabran za predsednika SAD 8. novembra.

0

Američki milijarder, koji je magnat u oblasti nekretnina, obećao je da će „isušiti močvaru u Vašingtonu“ i na njeno mesto postaviti „novu vladu koja pripada narodu, koju je dao narod i koja je za narod“, aludirajući na čuveno obraćanje predsednika Abrahama Linkolna tokom američkog građanskog rata 1863, navodi AFP.

„Promena mora da dođe izvan našeg veoma pokvarenog sistema. Naša kampanja predstavlja onu vrstu promene koja se dešava jednom u životu“, rekao je Tramp pred nekoliko stotina pristalica.

AFP navodi da je Trampov govor trajao 45 minuta, da se radilo o unapred pripremjenom tekstu, a ne o uobičajenim Trampovim improvizacijama, i da je u njemu izneo predloge za svojih prvih 100 dana na vlasti.

Tramp je obećao da će obezbediti „najmanje 25 miliona poslova za jednu deceniju“, da će „obuzdati ilegalnu imigraciju, nametnuti vremenska ograničenja Kongresu, ponovo ispregovarati Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini i povući potpis predsednika Baraka Obame na reformu zdravstvenih usluga“.

On je takođe kazao da će „obustaviti plaćanja milijardi dolara za programe UN za borbu protiv klimatskih promena“ i iskoristiti ušteđeni novac „za sređivanje vodene i ekološke infrastrukture Amerike“.

„Ja nisam političar i nikada nisam želeo to da budem. Ali, kada sam video u kakvim je problemima naša zemlja, osetio sam da moram da delujem“, rekao je Tramp.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*