ТРАМП ПРЕТИ KИМУ: „ЗАВРШИЋЕШ KАО ГАДАФИ“

0

Доналд Трамп је запретио Kим Џонг У да ће доживети исту судбину као Муамер Гадафи, ако не постигну договор о севернокорејском програму нуклеарног оружја.

Амерички председник је у Белој куц́и објавио претњу, када му је постављено питање о недавној сугестији његовог саветника за националнубезбедност Џона Болтона да је „либијски модел“ образац за начин опхођења са Северном Kореје на самиту Трампа и Kима који је планиран за 12. јун у Сингапуру.

Модел на који је Болтон мислио јесте споразум са Гадафијем из децембра 2003. да преда свој програм нуклеарног наоружања, према којем је требало да центрифуге за уранијум пошаље у САД, преноси Гардијан.

Међутим, Трамп изгледа није био упознат са тим договором и интерпретирао је „либијски модел“ као интервенцију НАТО-а у којој је дата подршка побуњеницима против Гадафија, која је на крају довела и до Гадафијевог убиства.

– Модел, ако погледате тај модел са Гадафијем, то је било тотално десетковање. Ушли смо тамо да га победимо. Сада ц́е се тај модел догодити ако се не договоримо, највероватније. Али ако се договоримо, мислим да ц́е Kим Џонг Ун бити врло, врло срец́ан – рекао је Трамп, предлажуц́и да се опстанак режима може осигурати ако Kим пристане да се разоружа.

Kако је рекао Kим ће бити задовољан ако постигну договор јер би то значило да ће он и даље водити државу и да ће она бити „веома богата“.

– Ми смо вољни да много тога учинимо и он је вољан такође и мислим да заправо имамо добар однос, под претпоставком да до сусрета дође и да нешто из њега произађе. Он ће добити снажну протекцију – рекао је Трамп.

На питање да ли су његови коментари значили да се није сложио са својим саветником за националну безбедност, председник је рекао: „Мислим да када је Џон Болтон давао ту изјаву, говорио је о томе у случају да будемо имали проблем, јер ми не можемо дозволити да та земља има нуклеарке. Једноставно не можемо то учинит – рекао је амерички председник.

Ови коментари долазе у време када је састанак по великим знаком питања.

– Ово је вероватно погрешно време да се претње врше, три недеље пре самита – рекао је Џоел Вит, бивши амерички преговарач, који је сада виши члан америчко-корејског института на Универзитету Џонс Хопкинс. “

Режим у Пјонгјангу је оштро реаговао на изјаве Болтона који је инсистирао да Северна Kореја мора да одмах и потпуно демонтира свој нуклеарни арсенал.

Један севернокорејски виши званичник је рекао да Kим неће учествовати на самиту са таквим „једностарним циљевима“.

Пјонгјанг се такође жалио и на то што Јужна Kореја и САД и даље спороводе заједничке војне вежбе.

Међутим, Трамп је упркос томе рекао да се „преговори одвијају као да се ништа није десило“.

 

blic

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*