Трамп: Са Путином сам се договорио да спасавамо животе

0

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да је дошло време да се крене напред у конструктивној сарадњи са Русијом.

„Договорили смо се о прекиду ватре у деловима Сирије што ће спасити животе. Дошло је време да се крене напред у конструктивној сарадњи са Русијом“, написао је Трамп на свом Твитер налогу.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров потврдио да су Русија и САД спремне да прогласе прекид ватре у југозападној Сирији почевши од 9. јула 2017. године.

О мешању Русије у америчке изборе

Амерички председник рекао је да је два пута током разговора са руским председником Владимиром Путином у Хамбургу покретао тему „мешања Русије у изборе“ и да је руски председник изричито демантовао ове тврдње.

„Два пута сам снажно притиснуо председника Путина о питању мешања Русије у наше изборе. Он је то категорички демантовао“, написао је амерички лидер на Твитеру.

Раније је лист „Њујорк тајмс“ навео да су председник САД Доналд Трамп и руски лидер Владимир Путин током састанка на самиту Г20 у Хамбургу четрдесетак минута расправљали о наводном мешању Русије у америчке изборе, за које Вашингтон оптужује Москву.

О сајбер-безбедности

Трамп је такође навео и да се нада да ће радна група за сајбер-безбедност омогућити избегавање питања на тему „мешања“.

„Путин и ја смо разговарали о формирању затворене групе за сајбер-безбедност за заштиту од хакерских напада на изборима и других негативних ствари“, написао је Трамп.

Јуче је председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће „радна група о сајбер-безбедности коју ће формирати Русија и САД искључити у будућности било какве шпекулације“.

О санкцијама

Амерички председник саопштио је и да на састанку са руским председником није разговарао о санкцијама.

„Нисмо разговарали о санкцијама током састанка са председником Путином. Ништа неће бити урађено док се не реши проблем у Украјини и Сирији“, написао је Трамп.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*