Трамп: САД имају право да граде зид на граници са Мексиком

0

Републикански кандидат на председничким изборима у САД Доналд Трамп поручио је током изненадне посете Мексику, да Сједињене Америчке Државе имају право да подигну зид на граници како би зауставиле прилив илегалних имиграната, јавља АФП.

„Признајемо и поштујемо право и једне и друге земље да изгради физичку баријеру или зид на било којој својој граници“, рекао је Трамп на конференцији за новинаре у председничкој палати у Мексико Ситију, након што је са мексичким председником Енрике Пења Нијетом имао разговоре иза затворених врата.

Трамп је прецизирао да обе земље морају да поштују право оне друге да изгради зид на свом тлу како би зауставила кретање људи, илегалних дрога и оружја, додавши да је сигурна граница суверено право и да је обострано корисна, наводи АП.

Истакао је и да са Нијетом није разговарао о томе ко ће платити изградњу зида, мада је републикански председнички кандидат током предизборне кампање више пута рекао да ће Мексико платити рачун, наводи француска агенција.

„О томе ћемо касније“, рекао је Трамп.

Републикански председнички кандидат је рекао и да му је велика част што борави у посети Мексику, истакавши да две земље деле заједнички интерес одржавања те хемисфере безбедном и просперитетом.

Мексички председник Нијето је, на заједничкој конференцији за новинаре, приметио да је број имиграната који илегално прелазе границу значајно опао.

Према његовим речима, две земље имају заједничке изазове и интересе, али постоји „непотпуна визија о пограничним питањима“ при чему, како наводи, оружје и новац долазе из јужног дела САД и подстичу насиље.

Нијето је нагласио да су Мексиканци били увређени Трамповим коментарима из прошлости који их је представљао о негативном свету, и поручио да је то народ „добре воље који заслужује свачије поштовање“.

Такође је изразио уверење да је Трамп истински заинтересован за изградњу односа у корист обе земље.

Председник Мексика је поручио и да ће нови амерички председник у Мексику и његовој влади наћи суседа који жели да конструктивно ради на додатном јачању односа између две земље.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*