Трамп САД приписао победу у оба светска рата, Москва га пита: а где је победа над Наполеоном?

0

УПОРЕДО са војно-стратешким заоштравањем између Запада и Русије – појачава се борба за тумачење историје.

У говору својим присталицама на Флориди, Доналд Трамп је рекао и да су Сједињене Државе победиле у оба светска рата. Учинио је то у овом контексту:

„Ми (Американци) смо нација која је прокопала Панамски канал, победила у два светска рата, послала човека на Месец и бацила комунизам на колена“.

На Флориди је Трамп опет критиковао свог претходника Барака Обаму, оценивши да су САД за његове владавине „демонстрирале слабост, не прелазећи црвене линије“.

Још је додао: „Да смо ми преступили црту – Русија и Иран не би ушли у Сирију“.

Из Москве су одмах одреаговали на тврдњу америчког лидера да су САД биле победник у оба светска рата.

Прво је високи функционер горњег дома руског парламента Франц Клинцевич упоредио улогу САД са мувом која је била на леђима вола док је вукао плуг, па на крају рекла: „Не би во ово узорао без мене!“.

Клинцевич је посебно нагласио: „Тешко је рећи чега је више у Трамповим речима – неукости или хвалисавости. Чудо да још није обавестио свет и да су Сједињене Државе најзаслужније за победу над Наполеоном“.

Сенатор и познати спољнополитички комнтатор Алексеј Пушков поручио је Трампу да улога Американаца и ни Првом ни у Другом светском рату није била ни издалека главна.

Трамп је претходних дана покушао да својој земљи припише и победу над Исламском државом у Ираку и Сирији. Чак је устврдио да је његов министар одбране, Џејмс Матис, „разбуцао терористе“.

Министарство одбране Русије одмах је саопштило да Американци у Сирији имају једино заслуге за ослобађање града Рака и указало да су од њега направили „сиријски Дрезден“ у којем нема услова за живот.

У све се умешао француски министар одбране, Жан-Ив Ле Дриан, који је изразио чуђење што Русија себи приписује победу над Исламском државом у Сирији.

Француз је изјавио да је снаге ИД потиснула „међународна коалиција“, у којој су и његови авиони, а да су Руси „стигли касније, притекавши у помоћ Асадовим снагама које су на крају ослободиле Деир-ез-Зор“.

А „битка за историју“ само је параван.

Портпарол Министарства одбране РФ – генерал Игор Конашенков – изјавио је да је до већине опасних приближавања руских и америчких авиона око Еуфрата било повезано са покушајима Американаца да спрече уништење Исламске државе.

Притом је рекао да изазивају недоумице тврдње официјелних представника Оружаних снага САД да постоји део ваздушног простора Сирије који „припада САД“:

„Представници Пентагона морају водити рачуна о томе да је Сирија суверена држава и чланица УН и да Сједињене Државе изнад ње немају и не могу имати никакав „део неба“. За разлику од Ваздушно-космичких снага Русије, авијација „међународне коалиције“ у Сирији делује незаконито“.

Конашенков је подсетио да је 23. новембра амерички ловац F-22 „активно сметао“ пару руских јуришника Су-25 да униште утврђени положај исламске државе на периферији сиријског града Мејадин.

Додао је да је тај F-22 лансирао „термичке замке“ и стално маневрисао имитирајући ваздушну битку и да је то чинио све док се није појавио руски вишенаменски ловац Су-35С.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*