Трамп шаље хиљаде војника у Авганистан; Талибани прете док Лондон поздравља

0

Амерички председник рекао да би веће повлачење САД из Авганистана оставио вакуум који би терористи попунили. Екстремисти упозоравају да ће од земље направити гробље за Американце

Амерички председник Доналд Трамп представио је нову стратегију за Авганистан најављујући повећање броја америчких војника у тој земљи и обећао „борбу до победе“.

Он је у обраћању из војне базе код Вашингтона рекао да би веће повлачење САД из Авганистана оставио вакуум који би терористи попунили.

Првобитна замисао му је,како је навео, била повлачење америчких снага, али је уместо стога одлучио да оне остану и „боре се до победе“ – како би се избегле грешке направљене у Ираку, преноси ББЦ.

Трамп није прецизирао колико ће војника додатно бити послати у Авганистан, ни у ком року ће се окончари присуство САД тамо, али су званичници рекли да је са министром одбране договорено слање око 4.000 војника.

Председник САД је казао да његов нови приступ има за циљ да спречи да Авганистан постане сигурно уточиште за исламистичке екстремисте који планирају напад на Америку., преноси Ројтерс.

Амерички непријатељи у Авганистану треба да знају да не могу нигде да се сакрију и да ниједно место није ван домета америчког оружја.

„Наше снаге ће се борити за победу“, поручио је Трамп.

Такође је упозорио Пакистан да САД неће више толерисати да ова земља нуди „сигурно уточиште“ за екстремисте рекавши да ће та земља имати „много тога да изгби“ ако не сарађује са Американцима.

„Пакистану плаћамо милијарде и милијарде долара – у исто време они примају терористе против којих се ми боримо“, рекао је он.

Са друге стране, најавио је снажније партнерство са Индијом додавши да очекује подршку савезника у својој новој стратегији, као и њихов већи допринос.

Министар одбране Џејмс Матис је у саопштењу указао да је неколико америчких савезника већ обећало „да ће повећати број својих војника“.

У Авганистану се трентно налази више од 8.000 америчких војника.

ТАЛИБАНИ: АВГАНИСТАН ЋЕ ПОСТАТИ ГРОБЉЕ ЗА АМЕРИКАНЦЕ

Талибани су данас упозорили да ће Авганистан постати „гробље“ за Сједињене Америчке Државе након што је председник САД Доналд Трамп у новој стратегији најавио слање додатних америчких војника у ту земљу.

„Ако Америка не повуче своје војнике из Авганистана, ускоро ће Авганистан постати још једно гробље за ову суперсилу у 21. веку“, навео је портпарол талибана Забиулах Муџахид у саопштењу, преноси АФП.

Он је додао да Америка уместо што наставља рат, треба да размишља о излазној стратегији.

„Све док у нашој земљи буде и један амерички војник и САД настављају са ратом, ми ћемо наставити наш џихад“, рекао је Муџахид.

Трамп је представио нову стратегију за Авганистан у којој је најавио слање додатних америчких војника у ту земљу и обећао „борбу до победе“.
АВГАНИСТАН ПОЗДРАВИО ТРАМПОВУ ОДЛУКУ О ПОВЕЋАНЈУ ТРУПА

Авганистанске власти поздравиле су данас одлуку америчког председника Доналда Трампа о обнови ангажмана САД у тој ратом погођеној земљи и о распоређивању додатних трупа.

Председник Авганистана Ашраф Гани је оценио да Трампово саопштење указује на „трајну посвећеност кључног партнера Авганистана овом глобалном конфликту“, преноси агенција Франс прес.

Трамп је нешто раније представио нову стратегију за Авганистан у којој је најавио слање додатних америчких војника у ту земљу и обећао „борбу до победе“.

ЛОНДОН ПОЗДРАВЉА ОДЛУКУ САД О СЛАЊУ ВОЈНИКА У АВГАНИСТАН

Велика Британија је данас поздравила намеру америчког председника Доналда Трампа да интензивира војну кампању против талибана у Авганистану.

Британија је у јулу заједно са другим европским савезницима обећала да ће са више војника подржати авганистанску војску.

„Америчка посвећеност је веома добродошла“, рекао је британски министар одбране Мајкл Фелон, преноси Ројтерс.

Он је рекао да се у разговору са америчким секретаром за одбрану јуче договорено да „упркос изазовима, морамо да задржимо курс у Авганистану како бисмо помогли унапређење његове крхке демократије и смањили терористичке претње за Запад.

„У нашем је интересу да Авганистан постане просперитетнији и безбеднији: због тога смо у јуну најавили повећање наших војника“, рекао је Фелон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*