Трамп се одрекао плате у хуманитарне сврхе!

0

Доналду Трампу новца не мањка па је одлучио да своју годишњу плату од 400.000 долара донира, а коме ће отићи тај новац одлучују медији

Амерички председник Доналд Трамп најавио је како ће на крају године донирати своју председничку плату и затражио од медија да му помогну коме да донира новац.

Трамп је током кампање обећао да ће се одрећи своје плате и примати симболичну накнаду од једног долара годишње, а сад је озбиљан да то и спроведе у дело.

„Председник Трамп планира донирати своју годишњу плату у износу од 400.000 долара, а медији ће одлучити коме ће отићи тај новац“, рекао је Шон Спасер, Трампов секретар за медије .

Иако је његова изјава изазвала смех новинара, Спасер је нагласио како је захтев озбиљан.

„Kако бисмо избегли преиспитивање коме је дониран новац, дозволићемо новинарима да одлуче коме ће он отићи“, додао је Спасер.

Трамп је ову донацију најавио током разговора у емисији „60 минута“ на каналу телевизије „ЦБС Неwс“ казавши како заправо ни не зна колика је председничка плата у САД-у. Kад му је водитељка Лесли Стал рекла да је плата 400.000 долара, одлучно је изјавио да неће узети тај новац.

Трамп није први амерички председник који се симболички одрекао плате током свог мандата у Белој кући.

То је учинио и Херберт Хувер, амерички председник са почетка 1930-их. Хувер је био богати власник рудника пре преузимања дужности и читаву своју плату уплаћивао је у добротворне сврхе, а исту ствар учинио је и Џон Ф. Kенеди тридесетак година касније.

 

 

Ал Џазира Балкан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*