Трамп: Сјајно што је Си доживотни председник, да пробамо и ми

0

Амерички председник Доналд Трамп поздравио је план Пекинга о учвршћивању власти и могућности продужења мандата кинеског председника Си Ђинпинга, наговестивши да не би имао ништа против да и сам крене тим путем.
„Он је сада доживотни председник… Видите, успео је у томе. Мислим да је то сјајно. Можда ћемо морати да и ми то пробамо једног дана“, рекао је Трамп у суботу у коментару иза затворених врата на републиканском донаторском скупу на Флориди, преноси данас Си-Ен-Ен, који је дошао до снимка његовог говора.

Портпарол кинеског Националног народног конгреса, Џанг Јесуи, објаснио је данас план Пекинга о одбацивању временског ограничења председничког мандата и омогућавању Си Ђинпингу да влада бесконачно, као начин да се обезбеди уједињење три председникове главне лидерске позиције, наводи АП.

„Уставни амандман, којим се уводи та промена, усмерен је само на усклађивање функције председника с прописима о другим положајима Си Ђинпинга – на челу владајуће Kомунистичке партије и војне комисије која контролише оружане снаге“, рекао је Џанг на конференцији за новинаре.

„Овај потез води ка учвршћивању ауторитета Централног комитета Kомунистичке партије на челу са Си Ђинпингом, као и ка уједињеном руководству, и погодоваће систему државног лидерства“, објаснио је Џанг.

Он није коментарисао могућност доживотног мандата Си Ђинпинга.

Овогодишње заседање кинеског парламента, које почиње сутра уз учешће 3.000 делегата, биће у сенци изненадне одлуке владајуће Kомунистичке партије да објави план о окончању ограничења избора председника на два мандата, оцењује америчка агенција.

То значи да би Си, који је већ најмоћнији кинески лидер у протеклим деценијама, могао да доживотно влада Kином, закључује АП.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*