Трамп: Свиђало се то некоме или не, Русија треба да се врати у G8

0

АМЕРИЧКА агенција Bloomberg објавила је да Доналд Трамп изјавио да Русија треба да се врати у „Велику осморку“ (G8).

Председник САД притом је нагласио и прецизирао:

„Свиђало се то некоме или не свиђало – а можда и није коректно политички овако говорити – али Русија треба да се врати јер морамо управљати светом. Постоји G7, која је раније била G8 док није истерала Русију, али она сада мора вратити Русију јер нам је Русија потребна за преговарачким столом“.

Амерички лидер је у наставку – имајући у виду наредни самит G7, на којем ће бити у мањини – додатно указао:

„Русија треба да буде и на том нашем сусрету. Због чега држимо тај скуп ако на њему нема Русије? Ја ћу препоручити повратак „Велике осморке“. То зависи од њих, али Русија мора бити на том самиту, мора бити његов део“.

Кремљ је претходних дана оценио да се актуелност и значај G8 смањују, а да расте значај G20 у којем Русија активно учествује.

Како се и могло очекивати, у Европи су неки Трампову иницијативу одмах дочекали „на нож“.

Председник Савета ЕУ – Пољак Доналд Туск – изјавио је да G7 не треба поново ширити, односно – да Русију не треба враћати.

Рекао је: „Много је шпекулација G7. Неки говоре и о G6 плус један, и о минус један. Али, седмица је добро изабрана бројка, у сваком случају је добра у нашој култури“.

Туск је претходно изјавио да Трампова дејства могу бити „први сигнали распада западне политичке заједнице“.

Све се ово догодило у време када се унутар „Велике седморке“„ нагомилало много унутрашњих (западних) скандала.

Дошло је дотле да се отворено „набацује“ да завршни документ G7 може бити и без Трамповог потписа.

Да ли случајно или не сасвим случајно, у време када посвађани западњаци буду држали самит G7 у Канади, Владимир Путин ће бити у Кини. У томе има, у најмању руку, симболике.

Самит у Канади може додатно погоршати односе међу четири европске, две северноамеричке и једне азијске земље, а Путин и Си Ђинпинг свету опет продемонстрирају пуно разумевање својих земаља,.

Није претеривање. Трамп је одлучио да избегне лични сусрет са Терезом Меј јер сматра да она тежи да Британији обезбеди користу у односима са САД.

Трампово инсистирање на повратку Русије у директној је супротности са амбицијом званичног Лондона да иницира формирање „групе за брза реаговања ради разоткривања преступних дејстава Русије – сајбер-напада или убистава“.

Неки експерти сматрају да Трамп „окреће ћурак“ зао што је схватио да многи у ЕУ критикују америчког лидера а би помогли његовим противницима у естаблишменту САД да га оборе.

Трамп је индиректно одреаговао и на указивање француског председника Емануела Макрона да је тржиште осталих шест држава чланица G7 веће од америчког, а полупретећом поруком да то у Вашингтону не треба да заборављају.

Убрзо потом је „процурило“ да Макрон неће на самиту у Канади потписати завршни документ ако САД не пођу на уступке поводом царина на европски челик и алуминијум. Односно: да је могуће да тај документ потпишу сви осим Трампа,

Усред овог западног привидно породичног окршаја, Си је Путина одликовао Орденом Пријатељства Кине.

Руски лидер је први странац који је добио овај орден, а Си је тим поводом рекао да је Путин лидер светске силе са глобалним утицајем и утемељивач данашњих кинеско-руских односа. Указао је да је Путин након 2000-те чак 19 пута посетио Кину и додао:

„Њега у Кини најбоље знају и највише поштују. Председник Путин је за мене најбољи и најближи пријатељ“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*