Трамп већ одлучио ко ће заменути Џејмса Комија на челу ФБИ

0

На чело ФБИ ће, по свему судећи, доћи бивша америчка државна секретарка Кондолиза Рајс.
Бивша државна секретарка САД Кондолиза Рајс је, према информацијама америчких медија, могућа кандидаткиња за нову директорку ФБИ, а она у интервјуу за „Политико“ то негира тако што тврди да може да обавља само посао због којег не би напуштала Калифорнију, у којој предаје на угледном Универзитету Стенфорд.

„Политико“ наводи да је консервативни колумниста Ццарлс Краутхамер на „Фокс њузу“ промовисао Рајсову као кандидаткињу за новог шефа ФБИ, недељу дана након што је Трамп прошле недеље отпустио директора Џејмса Комија.

„Све што могу да радим из Калифорније, спремна сам да радим. Веома сам срећна као професор“, навела је главна саветница за спољну политику некадашњег републиканског председника Џорџа Буша Млађег која је каријеру у Вашингтону започела као стручњак за Совјетски савез у администрацији његовог оца.

У опширном интервјуу за „Политиков“ подкаст „Глобал Политико“ она је говорила о новом америчком председнику Доналду Трампу, при чему ауторка интервјуа примећује да се Рајсова уздржава од критика на рачун новог шефа Беле куће иако је прошле јесени захтевала да Трамп напусти предизборну кампању након што је у јавност процурео снимак у којем он најпростијим изразима говори о женама.
Наводи се да је Трамп недавно примио Рајсову у Овалном кабинету како би разговарали о политици према Кини и да је она лично препоручила Рекса Тилерсона, њеног пријатеља са голф терена и бившег клијента, за преузимање функције америчког државног секретара на којој је она некада била.

„Мислим да, на пример, нема ништа лоше у поруци Кинезима ‘Уколико се не позабавите Северном Корејом, ми ћемо’. Мислим да нема ништа лоше у поруци Сиријцима ‘Нећемо да допустимо да (хемијским) гасом нападате сиријске бебе’. Мислим да нема ништа лоше у поруци (председнику Русије) Владимиру Путину ‘Да, желим да се састанемо, али у одговарајуће време'“, рекла је Рајсова коментаришући прве спољнополитичке потезе Трампа.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*