Tramp zabranio trgovinu obveznicama i akcijama Venecuele

0

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu određenim obveznicama venecuealanskog javnog sektora kako bi izvršio pritisak na vladu predsednika Nikolasa Madura da obustavi svoju „tiraniju“, saopštila je danas Bela kuća.

Trampovom uredbom zabranjuje se trgovina novim obveznicama i akcijama koje je izdala venecuelanska vlada i njena državna naftna kompanija PDVSA, prenosi Rojters.

Međutim, Bela kuća napominje da ova uredba dozvoljava da američko Ministarstvo finansija izdaje licence za druge trgovinske i humanitarne transakcije, uključujući finansiranje trgovine, izvoza i uvoza nafte i transakcija isključivo sa ogrankom PDVSA u SAD, pod nazivom „Kitgo“ (Citgo).

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je danas da američke sankcije protiv Venecuele predstavljaju snažnu poruku predsedniku Nikolasu Maduru da Sjedinjene Američke Države neće tolerisati „diktaturu“ u toj zemlji.

Hejli je, govoreći u sedištu Ujedinjenih nacija, navela da od nje nije traženo da se sastane u UN sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Horheom Areazom, koji boravi u Njujorku, prenosi.

POSTAVI ODGOVOR

*