Трамп: Захваљиваћете ми што сам сменио директора ФБИ

0

Амерички председник Доналд Трамп бранио је одлуку да смени директора Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмса Kомија и рекао да ће му и републиканци и демократе „бити захвални“ због тога.

Трамп није помијао да ли ће и какве ефекте смена Kомија имати на истрагу о контактима његове кампање са Русијом, коју он назива „преваром“. Он је рекао да ће именовати замену која ће „радити много бољи посао и повратити дух и престиж ФБИ-ја“.

У обраћању на Твитеру, Трамп је написао да је Kоми „изгубио поверење свих у Вашингтону“ и додао да ће му „кад се ситуација смири сви бити захвални“.

Поред жеље да се поврати „поверење јавности“ у рад ФБИ, Kомију је замерено и руковођење истрагом о мејловима Хилари Kлинтон, која га је у више наврата оптуживала да је одговоран за њен пораз на изборима.

И републикански и демократски сенатори су изразили незадовољство сменом Kомија. Kоми је тек други директор ФБИ у историји који је смењен, а први је био Вилијем Сешнс, кога је председник Бил Kлинтон сменио 1993. због етичких питања.

Демократе су смењивање Kомија упоредиле са „масакром суботње вечери“ током афере Вотергејт 1973. када је тадашњи председник Никсон сменио специјалног тужиоца што је довело до оставки министра правде и његовог заменика.

Kомија (56) је на чело ФБИ поставио Барак Обама 2013. на период од 10 година, иако то не гарантује да ће директор остати на положају цео мандат.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*