Трамп зауставио традицију: Бела кућа без љубимаца после век и по

0

Трамп је прекршио обрасце председниковања Сједињеним Америчким Државама у готово свакој важнијој категорији и први је амерички председник без кућног љубимца

Амерички председник Доналд Трамп прекршио је традицију стару 150 година, први је председник без кућног љубимца у Белој кући.

Трамп је прекршио обрасце председниковања Сједињеним Америчким Државама у готово свакој важнијој категорији и први је амерички председник без кућног љубимца.

Он је најстарији врховни командант, најбогатији председник и први без икаквог војног искуства или искуства у раду у влади.

Такође је један, од само два председника од 1888. који су добили изборе не добивши и већину гласова на националном нивоу.

Ништа мање важно и јединствено је то што је он први председник без кућног љубимца у скоро 150 година, пише Економист.

Последњи председник без љубимца био је Ендру Џонсон, који је с положаја отишао 1869. и најпознатији је по томе што је био један од само два председника против којих је покренут поступак за смену – „импичмент“.

Други, Бил Kлинтон, имао је пса и мачку.

Према председничком музеју кућних љубимаца, Бела кућа била је дом за више од 300 животиња, неколико десетина паса, коња и птица до понеког медведа, тигра и алигатора.

Ту је и пар опосума, Линколнови коза и јарац, нилски коњ Билија, Џеферсона два млада гризлија и други.

Теодор Рузвелт имао је убедљиво највећу менажерију. За свог мандата он се бринуо о 50 животиња, укључујући јазавца, сову, хијену Била и једноногог петла.

Иако животиње воле Американци свих политичких боја, њихова популарност у Белој кући ипак није једнака у обе велике странке. Председници демократе у просеку су имали по шест животиња, а републиканци девет.

Трампу, који је суочен с критикама због хаотичног управљања и мутних веза између људи из његове кампање и Русије, добро би дошло животињско друштво, примећује Економист. Бар се не би одавале тајне медијима, осим папагаја, закључује лист.

Харију Труману, председнику САД од 1945. до 1953. године, често се приписује изјава „ако желиш пријатеља у Вашингтону, набави пса“, подсећа лист.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*