Трамп: Желим заједнички језик са Путином, али не и „ресетовање“ односа

0

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп изјавио је да жели да нађе заједнички језик са руским прeдседником Владимиром Путином, али да истовремено не подржава идеју „ресетовања“ односа између земаља.

Како саопштава лист „Њујорк тајмс“, он је рекао да је разговарао са Путином након победе на изборима, али није желео да износи детаље.

Трамп је рекао да би било „супер“ када би успео да пронађе „заједнички језик“ са руским председником. Међутим, он је одбацио идеју било каквог отопљавања односа које би се назвало „ресетовањем“, пише лист.

„Не бих желео да користим тај термин након свега што се десило“, рекао је он. Трамп је говорио и о другим спољнополитичким питањима, рекавши да је неопходно прекинути „лудило“ које се догађа у Сирији, али и да би волео да буде онај који ће измирити Израел и Палестину.

Био би то диван успех“, додао је Трамп за амерички лист.

Републикански милијардер додао је да би његов зет Џаред Кушнер, супруг његове ћерке Иванке, могао имати улогу у евентуалним мировним преговорима. Кушнер, пословни човек и инвеститор, био је близак Трампов сарадник у предизборној кампањи. Актуелни државни секретар Џон Кери месецима је настојао да оствари помак у мировним преговорима Израела и Палестине, али без успеха. Директни преговори две стране су на мртвој тачки већ две и по године.

 

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*