Трампов дебакл – није успео да обори Обамакер

0

Председавајући Представничког дома САД Пол Рајан повукао је предлог о поништавању Закона о доступној заштити такозваном Обамакеру због мањка подршке.

Рајан је повукао закон након што га је Доналд Трамп позвао и затражио да оконча дебату без гласања, рекла је његова портпаролка Ешли Стронг.

Тиме је једно од главних обећања америчког председника да ће изменити закон о здравственој заштити и тиме пониште реформу здравственог система свог претходног председника Барака Обаме озбиљно доведено у питање, јер му се оштро противили и поједини републикански посланици, наводи агенција АП.

Доналд Трамп и Пол Рајан раније данас су у Белој кући, уочи гласања о поништавању Закона о доступној заштити такозваном Обамакеру, одржали састанак о недостатку подршке за усвајање новог закона.

Портпарол Беле куће Шон Спајсер рекао је да је Доналд Трамп сигуран да је урађено све што је било у моћи његове администрације да се придобије 216 гласова потребних за усвајање новог закона којим би биле поништене реформе здравственог система Барака Обаме.

Бела кућа је саопштила да сумња да ће гласање о изменама закона о здравственој заштити у Представничком дому бити успешно.

Расправа о Обамакеру најпре је била заказана за четвртак, али је гласање одложено због мањка подршке, Трамп је раније запретио да данас мора да се гласа или неће бити укидања Обамакера.

Циљ закона о здравственој заштити бившег председника био је смањење броја здравствено неосигураних Американаца, а више десетина хиљада фими позвано је да плаћају део здравственог осигурања за своје раднике.

Трамп је оценио да је то довело до смањења радних места и најавио је да ће гласања у Представничком дому бити, без обзира на подршку.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*