Трампов државни секретар: САД и Русија никада неће бити пријатељи

Кандидат за државног секретара САД Рекс Тилерсон изјавио је данас да се нада да ће САД и Русија побољшати односе, али и оценио да вероватно никада неће бити пријатељске земље

0

Кандидат за државног секретара САД Рекс Тилерсон изјавио је данас да се нада да ће САД и Русија побољшати односе, али и оценио да вероватно никада неће бити пријатељске земље.

„Русија данас представља опасност, али није непредвидива у унапређењу својих интереса“, рекао је Тилерсон на саслушању у Сенату, који треба да потврди његову номинацију за новог шефа америчке дипломатије.

На саслушању су у фокусу Тилерсонове везе с Русијом и руским председником Владимиром Путином с којим је изградио односе док је био директор нафтног гиганта Ексон мобајла.

Тилерсон је рекао да би уместо неефикасних санкција Русији због присаједињење Крима, послао чвршћу поруку, позивом Кијеву да пошаље сву своју војску на границу с Русијом.

„То је врста одговора какву Русија очекује“, рекао је Тилерсон и додао „ако Русија употребљава силу, онда треба одговорити сразмерно показивање силе“.

Тилерсон је рекао да је Русија „узела територију која није њена“, признајући да је он био изненађен тим потезом. Он је рекао да с новоизабраним председником САД Доналдом Трампом још није разговарао о Русији.

Он је рекао да с Русијом треба обавити „важан разговор“ о унапређењу односа, али да треба имати у виду да Москва сматра да заслужује важно место у светским питањима.

„Вероватно никада нећемо бити пријатељи“, рекао је Тилерсон, додајући да две земље немају исте вредности, али је изразио уверење да САД могу радити с Русијом као са „супарником“, али не као с „непријатељом“.

Тилерсон је рекао да руско руководство има геостратешки план да „поново успостави своју улогу у глобалном светском поретку“.

„Они верују да заслужују правичну улогу у свету зато што су нуклеарна сила“, рекао је Тилерсон и своју позицију према Москву образложио речима: „Русије је овде, Русија је важна и Русија је сила с којом треба радити“.

На питање републиканског сенатора Марка Рубија да ли би руског председника Владимира Путина означио „ратним злочинцем“, Тилерсон је рекао да не би користио тај термин, после чега је Рубио рекао да су Путин и Русија одговорни за насумично гађање цивила и изазивање масовних жртава у сиријском грађанском рату.

„То су веома, вема озбиљне оптужбе и желим да имам много више информација пре долажење до таквог закључка“, рекао је Тилерсон.

Поводом санкција Русији због Крима, Тилерсон је рекао да су санкције „моћно средство и важно средство у спречавању додатних акција… тако да америчко лидерство често, ако не и увек треба да покаже такав први корак“.

Тилерсон је рекао да би снажнији одговор на анексију Крима могао навести Русију да не поступа агресивно на истоку Украјине.

На питање да ли би уводио економске санкција Русији и другим земљама као одговор на сајбер нападе, Тилерсон је изразио уздржаност, наводећи да сваки случај треба засебно посматрати, имајући у виду трговинске односе и друге националне безбедносне интересе.

Тилерсон је на констатацију да је лобирао против санкција Русији као шеф Ексон мобајла, рекао да „лично никада није лобирао против санкција“.

Додао је да је од „лоших и неефикасних санкција боље немати санкције“, као и да санкције треба пажљиво припремати како би биле делотворне.

Он је рекао да не би одмах укидао санкције Русије. „Важно је да задржимо статус кво док не развијемо шта ће бити наш приступ“, додао је.

Поводом Кине, другог битног спољнополитчког питања у САД, Тилерсон је рекао да Вашингтон треба да размотри мере против Пекинга, ако не спроводи санкције УН Северној Кореји.

Он је рекао да је потребан „нови приступ“ Кини како би САД ставиле до знања да очекују од Пекинга да уради више поводом севернокорејског нуклеарног и ракетног програма.

Тилерсон, који ће као шеф Стејт департмента бити задужен и за међународне еколошке споразуме, рекао је да САД треба да задрже место „за столом“ на преговорима о климатским променама, пошто оне као озбиљна претња захтевају глобалну реакцију.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*