Трампов први говор пред Конгресом: Ускоро ћу обезбедити нацију

0

Амерички председник Доналд Трамп најавио је нову имиграциону политику САД истичући да је „стварна и позитивна“ реформа могућа, и да ће начинити Америку безбеднијом „коначно примењујући законе о имиграцији“

У првом обраћању америчком Kонгресу, Трамп је рекао да „Америка сведочи обнови америчког духа“, а осудио је недавни вандализам на јеврејским гробљима наводећи да је САД „земља која уједињено стоји у осуди мржње и зла у свим њиховим ружним облицима“.

Он је рекао да ће „ускоро предузети кораке да обезбеди нацију“ и да је његов административни тим радио на побољшаним процедурама процене, како улазак у САД не би био дозвољен онима који могу да науде њеним грађанима.

Трамп је наредио Министарству за унутршању безбедност да оснује канцеларију која би се бавила жртвама криминалних дела која су починили имигранти. Kанцеларије ће се звати „ВОИЦЕ“ (Вицтимс оф иммигратион цриме енгагемент).

Амерички преседник рекао је да САД мора да подржава примену закона и да подржи жртве криминала. Нова канцеларија ће дати глас људима које игоришу медији и „ућуткују специјални интереси“.

Најавио је да ће ускоро почети конструкција зида на граници са Мексиком који ће бити ефикасно оружје против дроге и криминала.

Много мирнији у обраћању него до сада, Трамп је покушао да поврати рејтинг изгубљен у првом месецу председништва, оцењују аналитичари.

Своје досадашње потезе, од којих су многи наишли на критику, бранио је пробраним речима и без одступања од најављеног сценарија, али већина идеја је остала иста: повећана безбедност на границама, избацивање илегалних имиграната, обећање да ће ојачати Америку иницијативом за куповиу америчких производа и запошљавање американаца, као и подршка НАТО-у уз упозорење да чланице морају да плате свој део.

Поменуо је и замену за „Обамацаре“ која укључује медицинску покривеност онима са постојећим здравственим тегобама, олакшање пореза за средњу класу, измене образовног система, плаћено породиљско одсуство, те појачано улагање у инфраструктуру за које ће од Kонгреса тражити трилион долара.

Демократе су током говора углавном седеле мирно, уз повремени смех. Аплауз целе сале Трамп је добио обећањем да ће предузети јаке мере заштите против радикалног исламског тероризма, да ће се одлучно борити против исламске државе и да ће „заувек избрисати тог злог непријатеља са наше планете“.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*