Трампово чишћење кадрова дубоке државе

0

Коми је отпуштен, његов заменик Мекејб уклоњен, његов главни истражитељ Строк протеран, као и његова FBI швалерка Пејџ, док је Брус Ор дерангиран

Меморандум састављен у конгресном Одбору за обавештајна питања председавајућег Девина Нуњеса (на слици испод) можда није потопио Милерову истрагу, али судећи по звуцима секундарних експлозија, овај торпедо није био ћорак.

Критична оптужба гласи:

Како би убедио FISA суд да изда налог за шпијунирање Трамповог помоћника Картера Пејџа, FBI се ослонио на досије који је саставио ,,трампомрзитељски“ британски шпијун, који је користио старе контакте из Кремља док је примао новац од кампање Хилари Клинтон како би ископао прљавштину о Доналду Трампу.

Не само да су кампања Клинтонове  и Национални демократски комитет плаћали шпијуна Кристофера Стила за његово копање по муљу, него је чак и FBI ставио Стила на свој платни списак, све док га нису ухватили како лаже о цурењу информација у медије.

ДЕСЕТКОВАЊЕ ВРХУШКЕ FBI
У свом захтеву за издавање истражног налога, FBI никада није саопштио FISA судији да је њихов главни извор Стилов досије од 35 страница за који је чак и њихов директор Џејмс Коми рекао да је ,,неспретан и непроверен“.

Како се из Нуњесовог меморандума види, на највишим нивоима FBI је постојао табор намерачен да се реши Трампа и доведе Клинтонову на власт. На челу табора био је Коми, који је донео одлуку да занемари криминалне оптужбе против Хилари због угрожавања државних безбедносних тајни, чак и пре него што је истрага Бироа била окончана.

Комију је у свему томе помагао његов заменик Ендрју Мекејб (на другој слици), чија је супруга, кандидујући се за функцију сенатора из Вирџиније, добила ветар у леђа у облику 467.000 долара од донатора (,,bundler“ није сасвим исто што и донатор, већ неко ко је задужен да скупља донације и да лобира у предизборној кампањи; прим. прев.) Клинтон кампање, Терија Мек Олифа.

Прошле недеље, Мекејб је отпуштен из FBI. Изгледа да је крајем септембра 2016, у својој теренској канцеларији у Њујорку открио да она лежи на ризници имејлова између Ентонија Винера и његове супруге, помоћнице Хилари Клинтон – Хуме Абедин, што је потенцијално садржало безбедносне тајне.

Коми све до краја октобра није обавестио Конгрес о ономе што је његов заменик Мекејб знао месец дана раније. Други FBI завереници су Петер Строк, који је био главни истражитељ и у скандалу Хилариних имејлова и у ,,Русијагејту“, као и његова FBI девојка, Лиса Пејџ. Обоје су избачени из Милерове истраге када је њихова антитрамповска пристрасност обелодањена прошлог лета.

Стартну петорку (кошаркашки термин – starting five; прим. прев.) попуњава Брус Ор, помоћник заменика главног тужиоца Лорете Линч. Орова супруга је 2016. радила за ,,Фјужн Џи-Пи-Ес“, што је било крило за проучавање политичких противника при Клинтон кампањи, а Брус је тако одржавао контакт са Стилом.

Све ово се догађало пре него што је Милер именован за специјалног истражитеља. Али отровни корени ,,Русијагејт“ истраге и нарогушено непријатељство истражитеља према Трампу би морало да баци сенку сумње на било коју оптужбу коју Милер изнесе. А сада би још једна глава могла да се ,,откотрља“, и то она од заменика главног тужиоца, Рода Розенштајна.

Ако је Милер одустао од покушаја да докаже да се Трамп договарао са Кремљом и прешао на истраживање потенцијалног ометања правде, Розенштај долази на нишан. Разлог је што се у сржи било ког сценарија ометања правде налази Трампово оптуштање Џејмса Комија и његово потоње хвалисање о разлозима због чега је то учинио. А Розенштајн не само да је са Трампом дискутовао о отпуштању Комија, него је ишао до Министарства правде како би направио документ којим се оправдава оно што је председник одлучио да уради.

СУМИРАЊЕ СИТУАЦИЈЕ
Према томе, како би Розенштајн могао да надгледа Милерову истрагу о отпуштању Џејмса Комија када је он сам био сведок и учесник отпуштања Џејмса Комија? На памет пада питање римског песника Јувенала: ,,Quis custodiet ipsos custodes“, односно: „Ко ће чувати чуваре“.

Хајде да размотримо где смо. Милер истражује наводни Трампов дослух са Русијом, а Бела кућа је запетљана у правне поступке. Конгресни Одбор за обавештајна питања истражује договарање на линији Клинтон-FBI у циљу Трамповог пораза и сламања његовог председничког мандата. Генерални истражитељ FBI Мајкл Хоровиц испитује да ли је постојао ,,дил“ да се Хилари прогледа кроз прсте током истраге њеног имејл сервера.

Коми је отпуштен, његов заменик Мекејб уклоњен, његов главни истражитељ Строк изгуран од Милера због пристрасног антитрамповског понашања, као и његова FBI швалерка Пејџ. Брус Ор је дерангиран због сплеткарења са Стилом, који је ухваћен како лаже FBI и отпуштен, као и због улоге његове супруге у компанији ,,Фјужн Џи-Пи-Ес“, који је плаћан да ровари о компромитујућим подацима о Трампу за потребе Клинтон кампање.

Уколико Американци губе поверење у FBI, чија је то кривица? Зар не постоје докази да је један надмени кадар на врху FBI – пре свих Коми, Мекејб, Строк – одлучио да је неопходно спасити Републику од Трампа и да ће се они, уколико Хилари подбаци, ангажовати да абортирају Трампов мандат у његовом зачетку?

За дубоку државу се оно што сматрају вишим интересом америчког народа готово увек поклапа са њиховим сопственим интересима.

 

Стандард

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*