Трампу Пољска преча од Немачке; Меркелова: Европа не може да се ослони на САД

0

Председник Сједињених Држава пре Хамбурга, где се одржава Самит Г20, предност дао посети Варшави; Бела кућа уверава: Непоколебљива подршка Америке

ОДЛУКА председника САД Доналда Трампа да уместо главног европског савезника, Немачку, посети Пољску преседан је новог шефа Беле куће у односу на његове претходнике. Трампов долазак у Варшаву, на састанак са дванаесторицом лидера Иницијативе три мора, пре одласка у Хамбург, на Самит Г20, аналитичари оцењују као израз пријатељства између САД и „нове Европе“.

Бела кућа је саопштила да Трамп у Пољској жели да искаже „непоколебљиву подршку САД неким од својих најближих савезника и да нагласи да је један од највећих приоритета за америчку владу јачање колективне одбрамбене моћи НАТО“. Реч је и о „заједничким вредностима и интересима“ и тешњој вези са средњом Европом. Трамп намерава да положи венац жртвама Варшавског устанка и да данас одржи „важан“ говор.

Пољска, с друге стране, очекује од Трампа потврду да ће амерички војници остати у Пољској све док је то потребно, јер се осећа угрожена од Русије. Трамп, надају се у Варшави, неће одустати од пројекта америчког антиракетног штита у Пољској.

Посета Трампа Пољској у тренутку када га у Хамбургу чекају уздржани лидери Западне Европе, треба, примећују аналитичари, да покаже и да га „нова Европа“ дочекује најсрдачнијом добродошлицом. С друге стране, Трампов пут у Варшаву уочи самита Г20 се у Варшави схвата као признање верности Пољске САД, али и као јасан политички знак.

Пољска има претензије да буде лидер земаља између Балтика, Црног и Јадранског мора, укључујући и Аустрију, а Трампова посета, верују, утире томе пут. У Варшави, међутим, не желе да признају да то може да се схвати и као корак ка подели унутар ЕУ. Пољски председник Анджеј Дуда указује да, слично сарадњи између источних чланица НАТО – „Деветорка из Букурешта“ – и иницијатива Три мора има за циљ да делује унутар постојећих структура ЕУ и не тежи стварању никаквог блока.

Могло би, напомињу аналитичари, међутим, да започне пријатељство између САД и „нове Европе“. Издвајају два нова фактора – прву испоруку течног гаса из САД у Пољску, што тој земљи даје наду да може да оконча зависност од руског гаса и чињеницу да су војници НАТО присутни у Пољској, и на Балтику.

Почетком године свечано је отворена Команда јединица НАТО у Пољској и државама Балтика, у Елблагу, на северу Пољске. Ту је стационирано 280 официра из 13 земаља који командују борбеном групом са 1.270 претежно америчких војника.

ТРИ МОРА

ИНИЦИЈАТИВА Пољске „између мора“, није нов пројекат. Пре Другог светског рата, Варшава је покушавала да створи спону између мањих земаља, стиснутих нацистичком Немачком с једне, и агресивним СССР, с друге стране. Мора су тада још била само Балтичко и Црно, а сада је Пољска склонија краку ка Јадрану, односно Хрватској, додају аналитичари и подсећају да је први састанак Иницијативе одржан 2016. управо у тој бившој југословенској републици.

НИ ДРОН ДА ПРОЛЕТИУ широј области Варшаве, у којој борави Трамп, иначе, градске власти нису дозволиле протесте и неколико мањих демонстрација одиграва се изван видокруга америчког председника. Варшава је претворена у „тврђаву“ с јаким полицијским појачањима, строгим мерама безбедности, а над градом су забрањени сви летови, укључујући и дронове. Издата је и забрана ношења ватреног оружја током два дана посете, чак и празног, без муниције. За кршење те забране прети казна затвора.

МЕРКЕЛОВА: ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЛОНИ НА САД

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел потврдила је, уочи Самита Г-20 у Хамбургу, да се Европа више не може у потпуности ослонити на САД. За немачки недељник „Цајт“ рекла је:

„Отворено је питање, на пример, да ли можемо и да ли треба у будућности да се ослонимо да ће САД инвестирати као досад у рад Уједињених нација, политику на Блиском истоку, европску безбедносну политику или мировне мисије у Африци“, рекла је Меркелова. Она је додала да Европа „не полаже право на обавезе Американаца у другим деловима света“. „САД се вероватно више неће ангажовати у Африци у потребној мери, посебно пошто једва да имају нафтних интереса у Африци и арапском свету“, додала је немачка канцеларка.

Меркелова је истакла и разлике између Немачке и америчке администрације у погледу глобализације: „Док ми тражимо прилике за сарадњу у корист свих, америчка администрација глобализацију види као процес који се не тиче ситуација у којима сви добијају, већ тако да постоје добитници и губитници“, рекла је.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*