Трећина Хрвата мисли да је оправдано силовати пијану жену

0

Има међу Хрватима и оних који сматрају да је силовање оправдано ако је жена имала више сексуалних партнера или ако ноћу сама хода улицом

Чак 37 одсто испитаника из Хрватске, који су учествовали у великом истраживању Еуробарометра поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, сматра да је сексуални однос без пристанка оправдан у неким ситуацијама.

Има међу Хрватима и оних који сматрају да је силовање оправдано ако је жена имала више сексуалних партнера или ако ноћу сама хода улицом, али таквих је још више у неким другим државама ЕУ-а, примерице у Мађарској, у којој чак 18 одсто испитаника сматра оправданим силовање жене која се ноћу иде сама.

Истраживање проведено у свих 28 држава чланица Европске уније показује да просечно 74 одсто испитаника, њих готово три четвртине, сматра да је у њиховим земљама често породично насиље над женама. Истовремено, 29 одсто испитаника сматра да је учестало породично насиље над мушкарцима, а ти резултати знатно варирају по државама – од 61 одсто у Великој Британији до осам одсто у Бугарској.

Иако готово сви испитаници (96 одсто) кажу да је породично насиље над женама неприхватљиво, 12 одсто не сматра да би се то насиље увек требало законски кажњавати. За 94 одсто испитаника неприхватљиво је породично насиље над мушкарцима, а 14 одсто их сматра да се оно не би увек требало законом казнити.

 

 

Тпортал.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*