Трепча тресе Косово: Српски министри и посланици замрзли рад у косовским институцијама

0

Српски чланови косовске владе замрзли су данас, због спорног Закона о Трепчи, учешће у косовској влади, међуминистарским комисијама и осталим владиним телима. Преходно су исто урадили и посланици Српске листе.

– Не желећи да ситуацију учинимо гором него што јесте, у овом тренутку ћемо само да формализујемо одлуку коју су други у Приштини донели уместо нас. Замрзавамо наше учешће у раду Владе Kосова, међуминистарским комисијама и осталим владиним телима у којима би се наше присуство било само формално, а не и суштинско, без уважавања наших ставова и могућности утицања на доношење одлука“, навели су министри.

У саопштењу који су потписали заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, министар администрације локалне самоуправе Љубомир Марић и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић пише да они не могу да пристану на то да владајуће албанске странке њиховим (српским)присуством фингирају постојање демократије.

С друге стране, у Српској листи сматрају да су Срби на Kосову и Метохији суочени са једном од најтежих и потенцијално најопаснијих ситуација у последњих деценију и по, а од одлука које ових дана буду доносили зависиће не само политичке судбине представника Српске листе, већ и судбина српског народа на овим просторима, јавио је РТС.

„У име интереса српског народа и демократије, са гнушањем одбацујемо политичко и правно насиље Скупштине Kосова и јавно поручујемо да не признајемо било какву одлуку у вези са „Трепчом“, донету без договора са политичким представницима Срба“, саопштили су посланици Српске листе након састанка у Kосовској Митровици.

Посланици Српске листе на данашњем састанку закључили су да је „нелегална одлука Скупштине Kосова о присвајању комбината „Трепча“ била свестан чин гажења интереса српског народа на Kосову и Метохији и миноризације српских политичких представника“.

Навели су да одбијају да буду својевољне жртве апартхејда на Kосову и Метохији и да неће давати алиби настојањима да се српски народ доведе у положај потпуне обесправљености и ситуацију из које би једини излаз био напуштање својих домова.

““Српски народ, који је до сада исказивао искрену намеру да кроз своје представнике у институцијама у Приштини, у партнерском односу са Албанцима, унапређује друштвене и економске прилике на Kосову и Метохији, више нема илузија о диктаторској и шовинистичкој природи овдашњег политичког система“”, наводе из Српске листе

Посланици у Скупштини Kосова усвојили су у ноћи између петка и суботе Закон о Трепчи, којим Рударско-металуршки комбинат „Трепча“ постаје акционарско друштво у којем косовска Влада има 80 одсто акција, док 20 одсто акција припадају радницима и другим акционарима.

Закон о Трепчи усвојен је са 79 гласова „за“ и 14 уздржаних, после десет часова рада на пленарној сједници и у парламентарним комисијама.

Након усвајања Нацрта закона о Трепчи у првом читању у петак увече, косовска Скупштина наставила је после поноћи седницу, јер, да би закон био усвојен, мора да прође и друго читање, а српски посланици напустили су седницу.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*