Трг Николе Пашића: Протест родитеља тешко оболеле деце

0

Данас на Тргу Николе Пашића биће одржан грађански протест родитеља тешко оболеле деце која долазе из целе Србије. Мајке се боре за психолошку, материјалну и сваку другу подршку коју би држава требала да им омогући како би лакше превазишле тешку ситуацију у којој се налазе или послале децу на лечење у иностранство.

Сима Радовановић представник организације „Чувари анђела“ и један од организатора протеста прича за „Ало!“ одакле идеја да се организује један овакав скуп.

Идеја је трагично жалосна ситуација у Србији по питању тешко оболеле деце. Очекујемо да ћемо заједно са родитељима успети да доспемо до свести политичара и да их подстакнемо да се побрину о будућности те деце. Ми ћемо до задњег даха да се боримо да болесни малишани имају право на дијагностику, лечење и терапију – наводи он и додаје:

– Ту је питање и дискриминације, та деца не могу у школу јер их друга деца одбацују. А друго, како неко ко је заиста инвалид да у нашин условима стигне до школе. Затим, када је један члан породице болестан, болесна је и цела поридица, а психолошка подршка изостаје. Родитељи тешко болесне деце постају социјални случајеви јер немају статус старатеља.

Марија Протић, просветна радница која подржава овај скуп указје на проблем недостатка педагошких асистената у раду са болесном децом.

– Није решен проблем недостатка педагошких асистената за децу са инвалидитетом. Упркос опомени упућеној Министарству просвете од стране поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић деца и даље немају ове асистенте. У Хрватској је овај проблем решен донацијама из фондова ЕУ. Kод нас, ми наиме можемо тај пројекат да прекопирамо и да се однесе у Kанцеларију за европске интеграције. Група за социјалну инклузију је добила 990 милиона динара у буџету, где је тај новац кад немају ни педагошке асистенте у школама – каже она.

Божидар Шељеговић, испред Удружења за заштиту права и потреба станара Србије такође је подржао протест.

– Дошао сам овде јер треба да се представи велики друштвени проблем, деца једу храну која није здрава. Загађена је храна, вода и ваздух. Треба позвати органе из Министарствс трговине и органе надзора, тржишне инспекције које би требале да контролишу детаљнихе храну, како се деца не би разбољевала. Такође, треба видно истсћи на амбалажи шта је та храна. Јер раније смо имали исо децу, али се она нису оволико разбољевала – каже он.

Протест је подржало и Удружење „Мајке са троје деце“.

Љиљана Kостић, Београђанка која је са својим дететом подршка скупу, истиче да је овде јер нико од нас не зна кад му се овако нешто може десити.
– Ми смо једно дете изгубили јер је вакцинисано када није смело и нажалост није преживело. И да јесте, била би јој потребна помоћ. Овде смо у знак солидатности родитељима који су тренутно у проблему – рекла је она.

Игор Јакшић, председник покрета „Народна јака Србија“ истиче да је пре свега као родитељ дошао да подржи скуп, у нади да ће држава обезбедити новчана средства која су многим породицама преко потребна за лечење деце.
– Неопходно је основати фондове из којих ће се финансирати лечење тешко болесне деце, и њиховим родитељима омогућити осим материјалне, психолошку подршку – каже Јакшић.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*