Trg Nikole Pašića: Protest roditelja teško obolele dece

0

Danas na Trgu Nikole Pašića biće održan građanski protest roditelja teško obolele dece koja dolaze iz cele Srbije. Majke se bore za psihološku, materijalnu i svaku drugu podršku koju bi država trebala da im omogući kako bi lakše prevazišle tešku situaciju u kojoj se nalaze ili poslale decu na lečenje u inostranstvo.

Sima Radovanović predstavnik organizacije „Čuvari anđela“ i jedan od organizatora protesta priča za „Alo!“ odakle ideja da se organizuje jedan ovakav skup.

Ideja je tragično žalosna situacija u Srbiji po pitanju teško obolele dece. Očekujemo da ćemo zajedno sa roditeljima uspeti da dospemo do svesti političara i da ih podstaknemo da se pobrinu o budućnosti te dece. Mi ćemo do zadnjeg daha da se borimo da bolesni mališani imaju pravo na dijagnostiku, lečenje i terapiju – navodi on i dodaje:

– Tu je pitanje i diskriminacije, ta deca ne mogu u školu jer ih druga deca odbacuju. A drugo, kako neko ko je zaista invalid da u našin uslovima stigne do škole. Zatim, kada je jedan član porodice bolestan, bolesna je i cela poridica, a psihološka podrška izostaje. Roditelji teško bolesne dece postaju socijalni slučajevi jer nemaju status staratelja.

Marija Protić, prosvetna radnica koja podržava ovaj skup ukazje na problem nedostatka pedagoških asistenata u radu sa bolesnom decom.

– Nije rešen problem nedostatka pedagoških asistenata za decu sa invaliditetom. Uprkos opomeni upućenoj Ministarstvu prosvete od strane poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković deca i dalje nemaju ove asistente. U Hrvatskoj je ovaj problem rešen donacijama iz fondova EU. Kod nas, mi naime možemo taj projekat da prekopiramo i da se odnese u Kancelariju za evropske integracije. Grupa za socijalnu inkluziju je dobila 990 miliona dinara u budžetu, gde je taj novac kad nemaju ni pedagoške asistente u školama – kaže ona.

Božidar Šeljegović, ispred Udruženja za zaštitu prava i potreba stanara Srbije takođe je podržao protest.

– Došao sam ovde jer treba da se predstavi veliki društveni problem, deca jedu hranu koja nije zdrava. Zagađena je hrana, voda i vazduh. Treba pozvati organe iz Ministarstvs trgovine i organe nadzora, tržišne inspekcije koje bi trebale da kontrolišu detaljnihe hranu, kako se deca ne bi razboljevala. Takođe, treba vidno istsći na ambalaži šta je ta hrana. Jer ranije smo imali iso decu, ali se ona nisu ovoliko razboljevala – kaže on.

Protest je podržalo i Udruženje „Majke sa troje dece“.

Ljiljana Kostić, Beograđanka koja je sa svojim detetom podrška skupu, ističe da je ovde jer niko od nas ne zna kad mu se ovako nešto može desiti.
– Mi smo jedno dete izgubili jer je vakcinisano kada nije smelo i nažalost nije preživelo. I da jeste, bila bi joj potrebna pomoć. Ovde smo u znak solidatnosti roditeljima koji su trenutno u problemu – rekla je ona.

Igor Jakšić, predsednik pokreta „Narodna jaka Srbija“ ističe da je pre svega kao roditelj došao da podrži skup, u nadi da će država obezbediti novčana sredstva koja su mnogim porodicama preko potrebna za lečenje dece.
– Neophodno je osnovati fondove iz kojih će se finansirati lečenje teško bolesne dece, i njihovim roditeljima omogućiti osim materijalne, psihološku podršku – kaže Jakšić.

 

 

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*