Три хрватске херцеговачке општине прогласиле Комшића непожељним

0

НАЧЕЛНИЦИ три херцеговачке општине – Груда, Чапљине и Посушја – прогласили су новоизбраног хрватског члана Председништва БиХ, Жељка Комшића, непожељном особом у тим срединама, јер га сматрају нелегитимним.

Како пише портал Клиx.ба, први је био начелник Груда Љубо Гризељ, који каже да Комшић, због начина на који је изабран, није добродошао у ту општину и да су Хрвати у свим општинама и градовима у којима су већински народ изабрали свог члана Председништва, односно лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића.

„Жељко Комшић је трећи пут узурпирао оно што му не припада и не треба да долази јер ми нисмо спремни да му изразимо званичну добродошлицу. Он није легитимни представник Хрвата Босне и Херцеговине, тако ни општине Груде. За нас је то, на основу 90,82 одсто воље бирача општине Груде, Драган Човић и њему ћемо првом приликом изразити најсрдачнију добродошлицу“, поручио је Гризељ, реагујући на најаву Комшића да ће обићи све општине у БиХ којима живе Хрвати.

Његов пример следио је и начелник Чапљине, Смиљан Видић, који је изразио жаљење што Бошњаци још једном на овакав начин понижавају Хрвате.

„Истовремено смо и жалосни што је још једном изабран за члана Председништва из хрватског народа кандидат који нема никакву подршку Хрвата у БиХ. Као такав није добродошао у наш град. Оваквим избором један део Бошњака је покушао да направи штету Хрватима и Босни и Херцеговини. Хрватима штету нису нанели, али БиХ јесу, имали смо као народ и раније великих изазова, али смо их вођени ХДЗ-ом БиХ знали и успели савладати, тако ће бити и сада“, изјавио је Видић.

Након њих поруку да Комшић није добродошао у Посушје послао је председник те општине Бранко Баго.

Баго изборни резултат за чланове Председништва тумачи као да су Бошњаци добили два члана у том телу, па поручује да „један од двојице новоизабраних бошњачких чланова Председништва Босне и Херцеговине“ Жељко Комшић није добродошао у Посушје.

„Особа која из дана у дан ради на деконститутивности Хрвата у БиХ, која кокетира са својом националношћу зависно од тренутних потреба и која је по трећи пут бошњачким гласовима узурпирала место члана Председништва БиХ из хрватског народа не може да представља хрватски народ у Босни и Херцеговини и никада неће бити добродошла у наше Посушје“, рекао је Баго.

Он каже и да је на овим изборима Посушје јасно рекло ко је члан Председништва БиХ из хрватског народа, односно да је то Драган Човић.

„Скоро 90 одсто бирача дало је подршку Драгану Човићу и политичким странкама окупљеним око Хрватског народног сабора. Одлучно и храбро стојимо уз ХНС и председника Човића у даљој борби за равноправност и конститутивност Хрвата у Босни и Херцеговини. Будимо истрајни у залагањима за праведна, логична и уставна законска решења изборног процеса како би у што скоријем року превазишли ову аномалију која омогућава бројнијем народу да мајоризиује малобројнији бирајући му представнике“, навео је Баго у саопштењу достављеном медијима.

Због избора Жељка Комшића за члана Председништва БиХ из реда Хрвата данас је у Мостару најављена протестна шетња, када ће учесници протеста испред Канцеларије хрватског члана Председништва палити свеће.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*