Триво Ивковић: Прве Србе у Хртковце је населио НЕНАД ЧАНАК а не Шешељ!

0

Бивши управник затвора у Сремској Митровици Тривун Ивковић, у емисији код Миломира Марића „Голи живот“ говорио је о случају Хртковци и одговорности Шешеља за „етничко чишћење“ из тог сремског села.

Тривун Ивковић: Када ме је тужилац из Италије питао да ли сам био на митингу када је Шешељ говорио против Хрвата и не знам шта још. Нисам био. Ја нисам био на тим митинзима, али сам био на једној трибини и рекао сам отворено господине Пајарес ја знам да Шешељ у томе нема неку улогу, мислим да је ту било више подметања са стране него што је неко радио одавде. Хрвати из Хртковаца отишли су зато што су много добили више него што су оставили овде. Овде су оставили куће од черпића, добили су куће у Ријеци, Загребу, Вировитици, Осијеку и све остало, и онда он мени каже, па јел ви знате да је 20 000 Хрвата истерано из Војводине. А ја кажем господине Пајарес, ви мене не питате за 200, 300, 400 000 Срба који су протерани са најлонским кесама, ви мене питате за 20 000 Хрвата.

Миломир Марић: Хртковци се рачунају за једино етничко чишћење из Србије, током ратних операција. Ко је исељавао Хрвате из Хртковаца?
Тад су већ вођене полемике да ли је то Шешељ. Помињало се и ваше име да сте били на неком митингу у Хртковцима. О чему се заправо о Хртковцима ради?

Тривун Ивковић: Група Срба који су бежали из Вировитице на челу са Радом Чакмаком, преко шабачког моста ушли су у Хртковце. Ту су дошли НЕНАД ЧАНАК и још један да му не погрешим име, и рекли су: Немате потребе ви даље да идете ви ту једноставно можете да се сместите, има ту слободних кућа, ви се сместите, ми ћемо вама сутра донети храну. И никад више он(ЧАНАК) није крочио ту.

Миломир Марић: Од куд Ненад Чанак?

Тривун Ивковић: Пазите, он се ту нашао, ја не знам од куд. Нисам тамо био, немам појма. Али пошто смо ми водили ту организацију Солидарност за помоћ Србима који су угрожени ја сам отишао у Хртковце. Видео сам да су људи који су дошли уселили се у неке празне куће. Нису они ту правили неке проблеме, али почело је ту кување између њих…Држава Србија је све санкционисала што је било мимо закона,  и шта је могла да разоткрије.

Сваки Хрват је имао по 5 уговора да мења кућу у Хртковцима да би добио бољу кућу у Хрватској које су Срби напустили. Отишли су они који су хтели да оду, а остао је(у Хртковцима) део Мађара и Хрвата. Хтело се постићи да се каже како се и у Србији протерују Хрвати да би то био пандам ономе што Хрвати протераше 500, 600 000 Срба.

Миломир Марић: Каква је улога Војислава Шешеља била у Хртковцима?

Тривун Ивковић: Воја је био на неком митингу у Хртковцима када је прочитао неки списак Хрвата који су помагали неко село Комарево. У то време Шешељ није имао ни своју партију(У Хртковцима). Моје мишљење да Шешељ није има неку велику улогу тамо, он је само више причао, није он ту имао неке активности, оне је у хашком трибуналу суђен због вербалног деликта. Ту је био неки сукоб мештана, али већег сукоба није било. То су више медији правили пропаганду и доста је то користила Чанкова партија касније.

37.25

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*