ТРОФЕЈ ЖИВОТА Чувени српски параолимпијац добио близнакиње

Чувени стонотенисер параолимпијац Митар Паликућа постао је поносни отац близнакиња Марте и Миње које су као и њихов старији брат Максим на свет дошле вештачком оплодњом.

0
Митар (42) и његова супруга Милица (32) у браку су девет година и након вишегодишњих безуспешних покушаја да добију дете одлучили су се за вештачку оплодњу.

– Милица и ја обожавамо децу и решили смо да нећемо одустати. Ја сам се мало плашио зато што нам иду године, али испоставило се да, на срећу, нисам био у праву. Након пет година добили смо Максима – прича нам уз велики осмех Митар на кога је цела Србија била поносна прошле године када је на параолимпијским играма у Бразилу освојио прву медаљу за нашу земљу.

Будући да је војни пензионер Митар каже да је средства за вештачку оплодњу када су покушавали да добију Максима обезбедила Војска Србије.

Максим сада има две и по године а Марта и Миња три и по месеца.

ПРОЧИТАЈТЕ: Параолимпијац Митар Паликућа за ПАТРИОТ: У животу никада не треба губити наду!

Митар признаје да је било тешких тренутака, али да се све то некако преброди и да је његова породица конкретан пример за то да не постоје препреке које се не могу савладати.

– Никада нисмо посустали. Желели смо још деце, да нам Максим не буде сам и чак смо планирали да подигнемо кредит како би нам се жеља остварила. Међутим, Влада Војводине расписала је конкурс за доделу средстава за вештачку оплодњу за друго, треће и свако наредно дете. Пријавили смо се, добили средства, а затим и наше анђеле Марту и Мињу – објашњава нам Митар који је након тога постао промотер програма Владе Војводине за повећање стопе наталитета.

Mitar Palikuća sa porodicom u Vladi Vojvodine prilikom promocije programa subvencionisanja veštačke oplodnje

У те сврхе покрајинска Влада за ову годину определила је 633 милиона динара а 77 парова из целе Војводине потписало је данас уговоре којима су им обезбеђена средства за суфинансирање трошкова биомедицински потпомогнуте оплодње.
Mitar Palikuća

Занимљиво је да је пет парова који су се пријавили у програм за суфинансирање вештачке оплодње недуго затим затруднело природним путем, тако да су пресрећни уступили своја места следећима на листи парова који би хтели да добију још деце.
З. Чонкаш, БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*