ТРОЈЕ РЕШ ПЕЧЕНЕ ДЕЦЕ – Претеривања таблоидних медија због клик-бајта!

0

Електронски медији, међу којима предњаче таблоиди, труде се да привуку што већи број читалаца. Отуда често постављају бомбастичне наслове а повремено претерају тако да вест доведу до апсурда.

Клик-бајт или у преводу загризи клик је термин који се користи за све оне наслове у таблоидима који покушавају да привуку пажњу читалаца.

Борба да се достигне што већи број кликова није само специфичност таблоида. Временом је ова зараза прешла и на реномиране и угледне медије те и они, истина у блажој мери, дају клик-бајт наслове или објављују текстове који су на ивици таблоидности.

Сатирична прича са Фејбука најбоље дочарава клик-бајт таблоидног новинарства и апсурд до кога такви текстови доводе.

Преносимо је у целости:

Један сасвим обичан дан једног сасвим обичног таблоидног новинара

Кафа је на пулту поред већ пуне пепељаре. На мејловима тешки смор. Глупи извештаји са неких културних манифестација, ништа што ће заинтересовати читаоце. На Вајберу иста прича. Новинар плитко замишљен како да намакне клик бајтове.

– А и ова опозиција је ретардирана. Макар да изађу на улице. Да преврну и запале нека кола, да полиција неког упуца. Пих, изгледа ћу данас највећи део време провести у игрању карата на компу.

Отпије гутљај кафе, прелистава изворе информација на нету.

– А ево га на Танјугу нешто Дачић о Хрватима. Хм, то ће донети мало кликова, није то више тема…Било би добро да навијачи рокну неког Хрвата, уф то би био хаос. Имали би читаност месец дана. Рециклажа рециклаже и супер.

Пали следећу цигару. Већ је кренуо да отвара игрице, кад стиже вајбер порука: „У Вајској се троје деце угушило у диму, да ли имамо некога близу да оде на терен?“

– Чуј будале! Па ти си из Новог Сада.
Шаље поруку: „Иди тамо немој да те сањам. Види са породицом. Сликајте све! Причај с комшијама ако неће породица. Подмити пандуре ако неће да кажу ништа, ајде брже!“

Почињу да стижу поруке и фотографије на мејл, вајбер, ФБ чат, смс. Узбуђење у редакцији расте. Вест ће бити читана, треба је само „мало“ нафиловати.

– Хм, дакле шта имамо. Троје деце се угушило у диму у селу Вајска. Село, значи сиротиња нека. Идемо рецимо овако нешто: НЕЗАПАМЋЕНА ТРАГЕДИЈА У СИРОМАШНОЈ ПОРОДИЦИ… ма јок то је отрцано, то ће Блиц тако да избаци. Морамо нешто јаче.
СТРАШНА ТРАГЕДИЈА… ма јок, то је стил Пинка. ЈЕЗИВА ТРАГЕДИЈА, е то је већ боље, језива, хахаха, како сам само тако паметан. Ма, може то још јаче. УЖАСНО ЈЕЗИВА ТРАГЕДИЈА… е то је то. Идемо даље. ТРОЈЕ ДЕЦЕ СЕ УГУШИЛО…пих, бзвз. ТРОЈЕ ДЕЦЕ ИЗГОРЕЛО…хм, ово је већ боље. ТРОЈЕ УГЉЕНИСАНЕ ДЕЦЕ… генијално, Перо па ми смо геније!

Чита мејл, смс, вајбер, нове информације, неки поп се помиње.

– Јао мамара. Ево га и поп у причи. Сад ћемо направити хаос, има да дође до милион кликова. Ма шта милион, два и по милиона! Али морам и попа у наслов. УЖАСНО ЈЕЗИВА ТРАГЕДИЈА…ТРОЈЕ РЕШ ПЕЧЕНЕ ДЕЦЕ…ПОП ГОВНО НЕЋЕ ДА ИМ ПЕВА! То, то, мајсторе! Значи лудило! Попе јебо си чворка!!!

 

 

 

 

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*