Труба симбол српске слободе

0

Предсједник РС Милорад Додик отворио је јуче у Гучи 56. драгачевски сабор трубача поручивши да звук трубе симболизује српски национални идентитет и слободу.

Додик, који је почасни домаћин овогодишњег Сабора, истакао је да су Србија и РС формално раздвојене, али да у душама Срба живе један живот, језик и вјера, као и да српски народ „једну трубу слави“.

– Овђе би требало да се веселимо, али и да изразимо свима пуну љубав свих људи РС. Нека ови дани протекну у најбољем весељу – поручио је Додик отворивши фестивал подизањем саборске заставе уз саборску химну „Са Овчара и Kаблара“.

Додик је истакао да Срби желе да покажу да су народ мира, стабилности и просперитета, народ који не мрзи. Додао је да је РС стабилна и да се развија у пуном капацитету заједно са Србијом, те да су њихови односи у најбољем стању до сада.

Додик је пренио поздраве из РС истичући да велики број грађана Српске редовно посјећује Сабор и живи за те дане.

– Звук трубе се шири и додирује срца свих људи нашег народа гђе год се они налазили – рекао је он.

Почасно звање домаћина Сабора трубача у Гучи Додику је уручио предсједник Саборског одбора Слободан Јоловић, који је рекао да је Додик и ранијих година долазио и да је дугогодишњи пријатељ Гуче.

На Драгачевском сабору ове године први пут биће одржано такмичење мајстора трубе, за које се пријавило 11 оркестара.

Они ће се борити за титулу шампиона Гуче, новчану награду од преко 8.000 евра и статуу Десимира Перишића, побједника првог Сабора. Побједник ће Гучу представљати у наредних годину дана у свијету и Србији.
Глассрпске

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*