ТС: Подмићивање полиције најизраженије је у Србији, Албанији и БиХ

0

Подмићивање саобраћајне полиције најизраженије је у Србији, Албанији и Босни и Херцеговини, речено је данас у Транспарентности Србија (ТС) на представљању Глобалног барометра корупције

Подмићивање саобраћајне полиције најизраженије је у Србији, Албанији и Босни и Херцеговини, речено је данас у Транспарентности Србија (ТС) на представљању Глобалног барометра корупције.

Како је рекао програмски директор ТС Немања Ненадић око трећина ;грађана Србије и Албаније која је имала контакт са саобраћајном полицијом дала је мито, док у Босни и Херцеговини подмићивања има највише, али је тамо и највише саобраћајне контроле.

У региону највећи проблем са давањем мита у здравству је у Албанији, Румунији и Мађарској, док је Србија на нивоу просека региона (14 одсто). Ниски степен корупције у здравству имају Словенија и Турска (два и три одсто), с тим што јавно здравство у Словенији користи 75 одсто грађана, док у Турској само 25 одсто.

Извршна директорка ТС Бојана Меденица казала је да је у Србији 22 одсто људи подмитило неког службеника јавног сектора, док је просек у ширем региону Балкана 18 одсто. Та врста корупције била је најзаступљенија у Албанији (34 одсто), Румунији (29 одсто), Босни и Херцеговини (27 одсто), док је у Мађарској 22 одсто.

„Корупција у образовању, која је у Србији испод просека у региону, озбиљно је заступљена у неким земљама – случајеве подмићивања најчешће су пријављивали грађани Турске, Румуније и Албаније“, рекла је Меденица.

Извршна директорка ТС Бојана Меденица казала је да је истраживање показало да чак трећина грађана не пријављује корупцију јер страхују од последице.

„Да ствар буде гора, многи, 38 одсто мисли да пријављивање корупције није друштвено прихватљиво“, рекла је Меденица и додала да у Србији девет одсто грађана наводи да не зна где да пријави корупцију.

Ненадић се осврнуо и на извештај Европске комисије о напретку Србије у делу који се односи на борбу против корупције и рекао да је добро да је ЕК ове године приметила ;и уврстила у извештај проблеме јавних предузећа, као и да је недовољно развијен независни надзор за утврђивање неправилности у вези са радом државних фирми, као и код јавно-приватних и стратешких партнерства.

Као посебно важан налаз ЕК он је навео проблем „замагљене разлике између државних и партијских активности јавних функционера током изборне кампање“.

Недадић је додао и да ЕУ критикује то што се у сузбијању корупције не користе системске финансијске истраге и да изражава забринутост због тога што политичари често коментаришу истраге и судске одлуке о корупцији, као и због „цурења“ информација о истрагама у медије.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*