ТУГА: Дијабетичари купују тракице за мерење шећера на „сивом“ тржишту!

Помагало за контролу глукозе у крви чест предмет трговине. У Мађарској 8,9 евра, у нашим апотекама 2.150 динара

0

НА интернету и у малим огласима „цвета“ трговина тракама за мерење нивоа шећера у крви, иако сви који су на интензивираној терапији инсулином – четири и више доза дневно, ово помагало добијају о трошку осигурања, а од ове године први пут и они који примају до три дозе инсулина дневно и деца до пунолетства иако нису на терапији инсулином.

Кутија са 50 трака нуди се у огласима за девет до 15 евра. Међу продавцима има и дијабетичара који не контролишу шећер онолико пута колико им је препоручено, па траке које добију на рецепт продају, и то јасно и наглашавају у огласу.

Разлог за трговину у „сивој зони“ је цена и чињеница да је неким дијабетичарима, ипак, потребно више трака него што добију о трошку здравственог осигурања, иако су од ове године њихова права проширена.

У слободној продаји у апотекама „accu chek“ актив траке, рецимо, коштају 2.150 динара по кутији, а исти производ на сајту у Мађарској произвођач оглашава по нето цени од 3.762 форинте, што је 8,9 евра.

Набавка тест трака за апарат (са ланцетама или без њих) није у надлежности РФЗО, већ здравствене установе – апотеке са којом је закључен уговор о испоруци лекова и одређених врста медицинско-техничких помагала. Правилником о уговарању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања с даваоцима здравствених услуга за 2017. прописано је да цена тест трака за контролу шећера може бити максимално 35 динара по комаду без ПДВ, без обзира на то ко је произвођач и који је „подтип“ трака.

– Цена трака за мерење нивоа шеђера у крви је одавно изнад 2.000 динара у слободној продаји, с тим што у апотекама које дају дисконт могу да се нађу за 1.900 динара – каже Стела Пргомеља из Удружења дијабетичара „Плави круг“. – Од ове године број трака о трошку осигурања за одрасле дијабетичаре на интензивираној терапији инсулином је дуплиран, и сада нам припада 100 трака. То је оболелима од дијабетеса типа 1 довољно за око пола месеца. Обично докупимо бар једну кутију месечно. Помак који је направљен у контроли болести о трошку РФЗО је одличан, али нисмо, нажалост, Швајцарска, и не можемо да очекујемо да ситуација преко ноћи постане идеална.

НА ВЕЛИКО

ПРИ набавци велике количине, путем јавне набавке, касу здравственог осигурања Србије овакве траке коштају 1.750 динара.

Б. Радивојевић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*