Турска, „марш за правду“ све ближи Истанбулу

0

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је главну турску опозициону Републиканску народну партију (ЦХП) да се поставља на страну тероризма, у тренутку када се тронедељни „марш за правду“ ове странке све више приближава крајној тачки – Истанбулу, од којег је удаљен још око 150 километара, преноси АФП.

АФП наводи да поједини аналитичари путовање пешице дуго 450 километара од Анкаре до Истанбула који предводи лидер ЦХП-а Кемал Килиџдароглу виде као значајан изазов Ердогану, који на марш гледа са презиром.

Подсећа се да је Килиџдароглу марш покренуо 15. јуна након што је бивши новинар који је изабран за посланика ЦХП-а Енис Бербероглу осуђен на 25 година затвора због давања поверљивих информација дневном листу.

Килиџдароглу је у марш кренуо без партијских обележја, носећи само натпис са једном речју „правда“ на турском језику, а сваког дана му се придруживало на хиљаде људи.

Планирано је да марш буде окончан 9. јула масовним митингом испред затвора у којем Бербероглу издржава казну у истанбулском кварту Малтепе.

„Ако започнете протесте како би заштитили терористе и оне који подржавају тероризам и када вам ни не падне на памет да учествујете у демонстрацијама против тероризма, у том случају никога не можете да убедите да вам је циљ правда“, поручио је Ердоган.

Наводи се да је он на састанку вођства владајуће турске Партије правде и развоја, чији је лидер, рекао да је линија које се држи ЦХП „отишла даље од тога да се ради о политичкој опозицији и добила друге размере“.

Председник Турске је оптужио ЦХП да гаје симпатије према курдским екстремистима и Фетулаху Гулену, турском верском вођи који живи у САД и којег је Ердоган оптужио за организовање неуспешног пуча у Турској 15. јула прошле године.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*