Турска повлачи признање Kосова?!

0

Анкара и Вашингтон у рату због Kосова!

Након што је Приштина изручила шесторицу турских држављана које Анкара тражи због тероризма (наводи се да су део мреже Фетулаха Гулена), Рамуш Харадинај је експресно сменио министра унутрашњих послова и шефа обавештајне службе, оградивши се од поменуте акције, што је учинио и Хашим Тачи, али онда је загрмео Ердоган.

– Питам премијера Kосова – по чијој наредби си учинио такав корак? Откад сте почели да штитите оне који су покушали пуч против Републике Турске? – рекао је Ердоган, наглашавајући снажну подршку коју је Турска пружила Kосову током борбе за независност од Србије и онда додао да очекује да косовски народ неће подржати тај потез, рекавши да се „политика не може остварити путем даљинског управљача“.

Kако сматра професор Дарко Трифуновић са Факултета за безбедност, Реџеп Тајип Ердоган у сукобу са Америком може ићи толико далеко да чак постоји могућност да размотри и повлачење признања Kосова.

– Очигледно да се наставља сукоб Турске и Америке. Анкара има разгранату мрежу на Kосову, а била је међу првим земљама које су их признале. Турска дипломатија није без савезника, што ћемо видети већ на наредној скупштини Интерпола када се буде гласало о пријему Kосова, тако да чисто сумњам да це сада проћи. Ердоган ће можда чак и размотрити повлачење признања Kосова. С друге стране, јасно је као дан да је Kосово америчка творевина и да ће уколико Приштина буде морала да бира између Турске и САД, изабрати САД – наводи Трифуновиц и додаје:

– Сигурно ћемо у наредном периоду видети сукоб титана, с једне стране Русију и Турску, с друге САД и њене савезнице, а епицентар сукоба је јужни коридор америчког гасовода. Из те приче је Турска била избачена, па је упала на север Сирије, где је требало да прође гасовод. Сада, ако тако моћна држава као Турска повуче признање Kосова, то би нама и те како користило.

Тачијев син у школи код Гулена

Син косовског председника Хашима Тачија, заједно са другом децом из породица косовских политичара и привредника, похађа једну од школа муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, кога Анкара оптужује да стоји иза неуспелог прошлогодишњег покушаја пуча у Турској, писали су локални медији још прошле године
Читаку и Љимај напали Ердогана

Вљора Читаку, косовска амбасадорка у Америци, стала је у одбрану косовског премијера Рамуша Харадинаја написавши да „парламент и грађани Kосова бирају премијера“.

Фатмир Љимај, заменик премијера Kосова, поручио је да Kосово жели добре односе са свима, али да вазал неће бити никоме.

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*