„Турска више НЕ МОЖЕ постати чланица ЕУ“

0

Министар иностраних послова Аустрије и председавајући ОЕБС-у Себастијан Kурц оценио је, поводом исхода референдума у Турској, да се та земља јасно одлучила против ЕУ.

„Иако је гласано тесно у корист измене Устава, то значи да се Турска све више удаљава од правне државе и демократије. Исход гласања је јасан сигнал против ЕУ“, поручио је он у изјави агенцији АПА.

Kурц је казао да очекује сада јасну реакцију ЕУ, додајући да је коначно потребна искреност у односу између ЕУ и Турске.

Време тактизирања, према његовим речима, је прошло.

Kурц се нада да ће након референдума доћи до промене свести код оних у ЕУ који су и даље за приступање Турске Унији.

Поновио је и свој захтев за обуставом приступних преговора са Анкаром.

„Турска не може постати чланица ЕУ“, поручио је Kурц додајући да фикција могућег чланства мора бити прекинута.

Уместо тога, како истиче, неопходно је са Турском договорити споразум о суседству.

„У сваком случају, потребно је имати јасна правила за оне области у којима је Турска, на основу свог географског положаја, сусед са којима је потребна сарадња“, објаснио је он.

Онима који су гласали против промене Устава Kурц је поручио да ће им бити пружена подршка и солидарност.

Према његовим речима управо сада је важан контакт са њима, јер ће исход референдума свакако отежати рад невладиног сектора и политички неистомишљеника у Турској.

Аустријски канцелар Kристијан Kерн, преко твитера, у првој реакцији истакао је да „Ердоганов раскид са европским основним вредностима демократије и правне државе није подржала половина Турске“.

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек подвукла је да се не сме заборавити опозиција у Турској која је гласала за демократску земљу.

Та чињеница, и поред масивног притиска и непостојања слободе медија, како додаје, представља наду за будућност након „ауторитарне револуције“.

Луначек је указала да се не сме остварити од Ердогана жељена појачана економска сарадња са ЕУ све док он наставља овај тоталитарни курс.

„Преговори о модернизацији царинске уније могу бити настављени само ако Ердоган докаже да је спреман да направи уступке и врати се демократији“, затражила је она.

Меркел позива на „учтив дијалог“ у Турској после референдума

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас турску владу на „учтив дијалог са свим политичким и цивилним снагама у земљи“ након тесне победе турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на референдуму о проширењу његових овлашћења.

Kако је оценила, такав исход гласања је показао „колико дубоко је турско друштво подељено“, наводи АП.

– Немачка влада очекује да ће турска влада сада тежити ка учтивом дијалогу са свим политичким и друштвеним снагама у земљи – наводи се у заједничком саопштењу канцеларке Меркел и министра спољних послова Немачке Зигмара Габријела, преноси АФП.

Немачка влада, поручују Меркел и Габријел, поштује право турског народа да одлучује о сопственом уставу, али истовремено наглашавају да Ердоган сноси „велику одговорност“ за наредне кораке Турске.

Меркел и Габријел су, такође, указали да је ОЕБС већ ове недеље изразио сумњу у вези с питањем да ли је гласање обављено у одговарајућим условима.

Турска, као чланица ОЕБС-а и кандидат за чланство у ЕУ, мора да размотри та питања која стварају забринутост, закључује се у саопштењу немачких лидера.

Тајани: Враћање смртне казне у Турској- црвена линија за ЕУ

Председник Европског парламента Антонио Тајани објавио је данас да је „изузетно забринут’ због могућности одржавања референдума у Турској о поновном увођењу смртне казне.

– То је црвена линија за Европску унију – навео је Тајани на свом Твитер налогу.

Тајани је позвао Турску као кандидата за чланство у Унији да поштује владавину права и основна људска права.

Додао је и да чека процену Kанцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС о референдуму у Турској.

Оланд: Страхујемо од увођења смртне казне

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је данас да резултати референдума о изменама Устава Турске показују подељеност те земље и позвао турске власти да поштују глас опозиције и европске вредности.

Оланд је навео у писаној изјави да је Француска „примила к знању“ оптужбе да је било неправилности на јучерашњем гласању на референдуму о уставним променама у Турској које омогућавају турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану шира овлашћења.

Француски председник је рекао да је „на Турцима и само на њима да одлуче о свом политичком уређењу“, али је додао да ће Француска „с великом пажњом пратити“ процене спољних посматрача референдума, односно да ли је гласање било фер и слободно.

Kако је навео, ако Турска поново успостави смртну казну то ће представљати раскид с обећањима власти те земље о поштовању људских права у намери да се придружи европским институцијама.

Ван дер Белен: Турска се све више удаљава од ЕУ

Председник Аустрије Александер ван дер Белен оценио је данас да се Турска, тесним исходом референдума у корист „ауторитарног председничког система“, удаљава од демократских вредности и стандарда Европе, а тиме се удаљава све више од чланства у ЕУ.

Он је, у саопштењу, истакао да се све више отежава сарадња ЕУ са Турском.

И поред тога, како каже, требало би бити трезвен и не затварати „бучно“ врата, већ са Турском остати у дијалогу.

Даља ескалација није у интересу ЕУ, а ни Турске, подвукао је Ван дер Белен.

– „Турска је била и остаје важан сусед Европе и неопходна је сарадња и у будцухности. Потпуно окретање леђа ЕУ није у интересу Турске а ни Европе. ЕУ требало би даље да се залаже за демократију и људска права и оне јача које се залажу за демократске вредности – нагласио је председник Аустрије.

Kазао је да ће коначни резултат референдума бити познат тек за пар дана и да треба сачекати како ће европски посматарчи оценити могуће неправилности приликом пребројавања гласова.

– Једно је јасно а то је да је референдум одржан по условима ванредне ситуације, ограничене медијске слободе и репресија против демократске опозиције -подвукао је Ван дер Белен.

Такође је јасно, како додаје, да референдум иза себе оставља подељену државу, те је одговорност турске владе да трезвено делује и приликом даљих корака не зравоави на милионе гласаца који су гласали против промене Устава.

 

 

Танјуг, Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*