Turski tok može do 2019. da se završi

0

Isporuke gasa centralnoj Evropi mogle bi doći sa jugoistoka, iz Turske, kažu u austrijskoj kompaniji OMV

strijska naftna i gasna kompanija OMV, koja učestvuje u projektu izgradnje gasovoda „Severni tok 2”, ne doživljava „Turski tok” kao direktnog rivala, izjavio je danas Manfred Lajtner, član izvršnog odbora kompanije, na konferenciji za novinare u Beču. „Tu ne vidim konkurenciju. Ukoliko bacimo pogled na buduće tranzitne rute, isporuke gasa centralnoj Evropi mogle bi doći sa jugoistoka, iz Turske, a određene količine gasa će se verovatno susresti na tržištu, ali to neće uticati na implementaciju projekata”, izjavio je Lajtner, dodajući da „u tom smislu, isporuke preko ’Turskog toka’ neće uticati na projekat ’Severni tok 2’”, prenosi ruska agencija Tas.

Projekat „Severni tok 2” predviđa izgradnju dve linije gasovoda od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Projekat će realizovati zajednička kompanija „Nju Jurop pajplajn”, u kojoj će ruski „Gasprom” imati udeo od 50 odsto, dok će nemačkom „Uniperu” (filijali E.ON-a), „BASF/Vinteršelu”, britansko-holandskom „Šelu”, austrijskom OMV-u i francuskom „Enžiju” pripasti po deset odsto akcija. Sporazum o izgradnji gasovoda „Turski tok” postignut je u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda „Južni tok”.

Prvobitnim planom bilo je predviđeno da četiri linije gasovoda „Turski tok” imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog „Gasproma” Aleksej Miler izjavio je prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod „Severni tok 2” može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom. Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak saopštio je da su pregovori o izgradnji gasovoda „Turski tok” obustavljeni.

Osam meseci posle obaranja ruskog vojnog aviona Su-24, zbog čega su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali, predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se prekjuče u Sankt Peterburgu u pokušaju da reše probleme i okrenu novu stranicu. Oni su na jučerašnjem sastanku izrazili podršku implementaciji projekta „Turski tok”, a Putin je izjavio da nema sumnji u pogledu njegove realizacije, koja bi, kako je naveo, mogla početi uskoro. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je zvanična Ankara spremna da Evropi vrati isporuke prirodnog ruskog gasa putem gasovoda „Turski tok”, navodeći da će taj projekat biti realizovan.

Posle njihovog sastanka, ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da je „Gasprom” već počeo pregovore sa turskom stranom o obnavljanju gradnje „Turskog toka”, i da je njegovo ministarstvo poslalo Ankari plan o izgradnji gasovoda. Novak je, takođe, izjavio da bi prva linija gasovoda mogla biti završena u decembru 2019. godine. „To će verovatno biti u 2019. godini”, izjavio je Novak za rusku televizijsku stanicu „Rusija 24”, prenosi Tanjug.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*