Турски тројански коњ за рушење Додика и Републике Српске! (ВИДЕО)

0

Упозоравамо српску јавност на пројекат јавно-приватног партнерства за опремање МУП-а РС радарским системима за шта је у ужи круг понуђача ушао конзорцијум фирми тесно повезаних са бошњачком СДА које нуде технолошке производе турског произвођача који се могу користити за обимно шпијунирање РС.

На први поглед, у дотичном тендеру за јавно-приватно партнерство чији рок истиче крајем овог месеца нема ничег спорног. Саобраћајној полицији РС потребни су радари за надзор саобраћаја и контролу брзине, као и напредни системи за видео надзор и видео аналитику. Међутим, први аларм се пали код избора компанија које су ушле у ужи круг. Наиме, ту су фирме ,,BS TS a.s.”, ,,BS Telecom Solutions”, ,,PROINTER ITSS”, ,,Balkan Security Tech Group”, ,,MEDITRONIK”, ,,SQUALIO CLOUD CONSULTING”, али и конзорцијум ,,InnovaTraffic Holding”, ,,EKIN Technology” и ,,WKB Consulting”. Овај последњи блок три компаније је посебно интересантан јер се детаљнијим увидом у пратећу документацију примећује да он фигурира као параван који скрива једног другог привредног субјекта као подизвођача радова – ,,Мибо комуникације“.  Заправо, учешће ,,Мибо комуникација“ у овом послу је замаскирано присуством фирми паравана – ,,InnovaTraffic Holding” и ,,WKB Consulting”. Зашто је то тако?

Ова фирма, основана још 1996, одавно је позната као упориште бошњачке СДА Бакира Изетбеговића. Штавише, ова компанија је један од главних финансијера СДА, што би врху МУП-а РС морало бити познато. Запослени и неки од кључних људи ,,Мибо комуникација“ су бивши припадници бошњачке АИД (Агенције за истраживање и документацију). Тако је нпр. недавно преминули члан борда директора ове компаније Злаја Шимић био припадник АИД-а, као и њен директор Мирсад Кешкић који је био помоћник МУП Кантона Сарајево, а сада је сувласник 70% имовине фирме, уз то беспрекорно одан Бакиру Изетбеговићу и СДА. О Кешкићевом миљеу довољно говори и податак да му је бивши зет Елмедин звани „Дино“ Конаковић – премијер Кантона Сарајево из редова СДА.

Мирсад Кешкић је такође добар и са другим функционерима који се налазе у врху различитих полицијских структура попут директора Федералне управе полиције (ФУП) Драгана Лукача, који је узгред врло близак са власником компаније ,,KM Trade“ – Нихадом Машићем. Он је недавно уз Лукачеву помоћ добио велики тендер за опремање МУП-а РС униформама, а пре тога је добио сличан тендер за оружје и муницију у истој институцији.

Ово су само нека од интересантнијих имена, а ,,Мибове“ структуре пуне су људи сличних профила који су безрезервно одани клану Изетбеговића. О природи ове компаније и њеном утицају много говори и податак да је то привредни субјекат задужен за одржавање система за праћење и пресретање комуникација при ОСА-ОБА, што је агенција која представља босанско-херцеговачки пандан српској БИА. Јавности су врло добро познате и бројне нерегуларности у раду и управљању овом агенцијом, а посебно спорна прислушкивања функционера Србије и Хрватске што је недавно узбуркало читав регион. Све ово значи да је ,,Мибо“ у ствари корпоративно средство обавештајног продора сарајевско-бошњачких структура.

Извор: mup.vladars.net

Други сигнал за аларм поводом дотичног пројекта са почетка чланка јесу овлашћења која ће ,,Мибо комуникације“ склопљеним уговором стећи, као и природа опреме коју ће иста инсталирати. Наиме, овим уговором ,,Мибо комуникације“ стичу право на вршење контроле и верификације стационарних и мобилних система за надзор саобраћаја што значи да ће имати приступ осетљивим подацима грађана РС, као и системима МУП-а РС како би ова надзорна инфраструктура функционисала. Сама база података за контролу саобраћаја биће наслоњена на базе са другим евиденцијама МУП-а (регистрована возила, пребивалиште, потраге, кадровска евиденција, оперативне евиденције МУП-а, и др.). Како је МУП РС повезан са другим институцијама и њиховим базама података (нпр. са системом Регистра новчаних казни и прекршајне евиденције и другим), ,,Мибо комуникације“ ће овиме остварити гигантски обавештајни продор у читав државни апарат Републике Српске.

Извор: mup.vladars.net

Осим тога, опрема турског произвођача ,,EKIN Technology” (што је иначе компанија позната по својим везама са турском обавештајном заједницом) коју ће ,,Мибо комуникације“ монтирати даје озбиљне могућности за надзор грађана. Њихови системи радарске контроле саобраћаја су много више од тога и пружају могућности симултаног препознавања и повезивања регистарских таблица са лицем власника возила и његовим релевантним подацима. Ради се заправо о шпијунској опреми представљеној као реквизитима за саобраћајце. Дотичним пројектом је планирано да оваквом опремом буде покривена читава Република Српска, и то на преко 110 локација.

Извор: Printscreen/youtube.com

Треба напоменути и да ће фирма ,,Мибо комуникације“ након истека овог уговора закљученог на рок од 10 година приходити преко 10 милиона КМ.

Приказ функционисања система ,,Екин патрол“, извор: ekin.com

Све ове чињенице намећу неке забрињавајуће закључке. Најпре да је хибридни рат против Републике Српске и њеног руководства и даље активан пуном паром. Након успешног референдума организованог у Републици Српској, убедљивих изборних победа СНСД и низа неуспелих акција извођења обојених револуција у РС, сарајевске структуре покушавају да остваре гигантски обавештајни продор у западну српску државу подметањем тројанског коња оличеног у ,,Мибо комуникацијама“ и њиховој шпијунској опреми из Турске. Други закључак је и да руководство РС изгледа није сасвим свесно у каквим се безбедносним околностима налази и да претње вребају практично са свих страна.

Нема сумње да ово представља прворазредну опасност по националну безбедност, не само Републике Српске, већ и Србије. Па се поставља питање – ко то у Републици Српској тако олако ставља на располагање критичну националну инфраструктуру компанији тесно повезаној са страним обавештајним и политичким круговима изразито ненаклоњеним интересима Републике Српске? Јер мало је вероватно да не постоји српска компанија која би могла да опреми МУП РС адекватним системима за контролу саобраћаја.

 

 

Говори Србија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*