Тужилаштво блокира истрагу смрти радника РТС-а

Бомбардовање зграде РТС-а представља државни злочин према сопственом народу у ком сви кривци нису процесуирани.

0

За осамаест година колико је прошло од тог злочина, потврђено је да су радници РТС-а жртвовани, рекла је Жанка Стојановић, мајка Небојше Стојановића, једног од 16 радника јавног сервиса који су погинули 23. априла 1999. године када је НАТО гађао зграду телевизије у Абердаревој улици у Београду.

Она је, говорећи на комеморацији коју је поводом осамнаестогодишњице бомбардовања РТС-а организовало Независно удружење новинара Србије, истакла да тужилаштву не пада на памет да особе које нису евакуисале зграду телевизије треба да одговарају.

– Тужилац Зоран Ђошан је загубио нове доказе које су му доставиле породице жртава, па из тог разлога не може да покрене истрагу. Међутим он истовремено не жели да затвори случај због како каже „поштовања према породицама“. Заправо, тужилаштво на тај начин спречава породице да се обрате међународним институцијама које би могле открију истину – каже Стојановић.

Срето Малиновић, пензионисани генерал ратне авијације је истакао да, војнички гледано, зграда РТС-а никако није могла да буде окарактерисана као легитиман циљ.

– Онај ко је одабрао РТС за циљ је злочинац и треба му судити – навео је Малиновић, додајући да он нема никаква сазнања о томе да ли је војна команда знала да ће зграда телевизије те ноћи бити бомбардована. С друге стране, он је нагласио да не постоји никакво оправдање за људе који нису учинили довољно да се заштите запослени у телевизији.

Драган Шутановац, председник Демократске странке и некадашњи министар одбране је рекао да се у јавности појавио низ информација везаних за бомбардовање телевизије које напросто нису тачне.

– Једна од њих је и да је неко пресрео комуникацију између пилота авиона који је гађао телевизију и НАТО базе. То напросто није тачно. Ја сам из разговора са челницима НАТО сазнао да таква комуникација не постоји – казао је Шутановац.

Зоран Живковић, председник Нове странке и у време бомбардовања градоначелник Ниша је више пута нагласио да за НАТО бомбардовање нема оправдања.

– Лудило Милошевићевог режима никако није могло да се реши бомбардовањем невиних људи. С друге стране, нема никаквог оправдања за свесно жртвовање наших људи – казао је Живковић.

Он је истакао да је НАТО још у октобру 1998. године саставио списак мета и да се на том списку налазила и зграда телевизије.

– Савезна Влада је на основу тог списка издала наредбу број 37 о евакуацији тих објеката. Управо због неспровођења те наредбе је и бивши директор телевизије Драгољуб Милановић добио десет година затвора – навео је Живковић.

Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права ЈУКОМ је изразио жаљење због тога што нико из тужилаштва није присутан, пошто „би их ваљало питати на који начин су замрзли поступак“.

– Уставна жалба је једини пут, колико год било ниско поверење у рад Уставног суда. Једино тако може да се дође до Међународног суда правде у Стразбуру. Овде нема ефикасне истраге и још много је отворених питања на које тужилаштво није одговорило – навео је Антонијевић.

Раде Радовановић, новинар Данаса који је током бомбардовања извештавао за радио Слободна Европа поделио је са окупљенима разговор који је дан након гађања зграде РТС-а водио са тадашњим министром информисања Александром Вучићем.

– Он је био веома потрешен. Рекао ми је да му је мајка те вечери била на послу у згради телевизије. Навео је да није знао да ће РТС бити бомбардован, али ми је казао и да зна ко је имао ту информацију. Онда је редом кренуо да набраја људе из руководства РТС-а Милановић, Комраков, Јован Ристић, Душан Војводић – испричао је Радовановић.

Када је, како додаје Радовановић, казао Вучићу да ће сва та имена да наведе у извештају, Вучић му је рекао да ће му то бити последњи извештај.

– Он је показао руком ка плафону и рекао: „Њима није доста мртвих“- навео је Радовановић.

Пре дебате, у Медија центру је приказан документарни филм Јанка Баљка о погибији 16 радника РТС-а „Анатомија бола“.

Милановић је био задњи шраф у државном злочину

Зоран Јанић, аутор књиге „Тишина у Абердаревој“ је казао да је погибија радника РТС-а државни злочин. „Том подухвату била је неопходна логистика у којој је Драгољуб Милановић само последњи шраф“, казао је Јанић. Он је додао да се у Србији не може доћи до истине и да се управо из тог разлога опструише истрага како се не би отишло у Стразбур.

В. Јеремић, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*