Тужилаштво Хашког трибунала: Ослобађање Шешеља је увреда за жртве

0

Тужилаштво Хашког трибунала поново је данас затражило од Жалбеног већа да преиначи ослобађајућу пресуду лидеру СРС Војиславу Шешељу и осуди га за злочине за које је оптужен, јер сматра да би у супротном био угрожен интегритет тог суда.

У поднеску поводом недавног Шешељевог одговора на жалбу тужилаштва, то тужилаштво је од петочланог жалбеног већа затражило да усвоји његову жалбу.

„Из разлога који су наведени у жалбеном поднеску Тужилаштва, Жалбено веће би требало да усвоји жалбу и преиначи нетачну ослобађајућу пресуду“, навело је Хашко тужилаштво и додало да би потврђивање „погрешне ослобађајуће пресуде у овом случају била би увреда за жртве злочина, те да би могла и да угрози интегритет Хашког трибунала“.

У својој раније саопштеној жалби, тужилаштво је указало на пропусте које је, по његовом ставу, учинила већина чланова судског већа које је изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду и предложило Жалбеном већу да је и осуди.

Kао алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном већу предложило да наложи понављање суђења.

Лидер СРС је пак у свом одговору на жалбу предложио је Жалбеном већу потврди првосепену пресуду којом је 31. марта прошле године ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и БИХ током ратних сукоба, као и за протеривање Хрвата из Војводине.

У Шешељевом одговору на жалбу, који је написан на 115 страна, истиче да би свако даље „поступање у случају Шешељ представљало силовање правде“. Такође се наводи да је одговор на жалбу тужилаштва, његово последње одбраћање Хашком трибуналу, те да он не жели да више на било који начин учествује у поступцима пред њим.

„Професор Војислав Шешељ се никада неће више добровољно вратити у Хашки трибунал, зато што је скоро 12 година провео у притвору и био на распоалгању Хашком трибуналу. Тужилаштво није доказало његову кривицу зато што је нема, што је Шешељ и доказао“, наводи се поред осталог у жалби.

Такође је указано да Шешељ нема намеру да долази у Хаг ни на евентулано изрицање жалбене пресуде.

Шешељ се током поступка пред Трубуналом бранио сам, без адвоката или „пријатеља суда“.

Судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Kлод Антоанетијем изрекло је 31. марта ослобађућу пресуду лидеру Српске радикалне странке по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*