Тужилаштво уложило жалбу због рехабилитације Kалабића

0

Виши јавно тужилаштво у Ваљеву жалило се на одлуку ваљевског суда којом је крајем крајем априла рехабилитован некадашњи командант Горске гарде Kраљевске војске у отаџбини Никола Kалабића.

Портпарол тог суда Мирјана Пиљић рекла је данас Тањугу да је жалба стигла у суд 11. јула и да ће у наредном периоду бити заказана седница већа на којој ће бити разматрана жалба тужилаштва на првостепену одлуку.

Решењем Вишег суда у Ваљеву, усвојен је захтев породице за рехабилитацију Kалабића, на основу које се сматрају ништавим све одлуке државне комисије и решења о Среског суда у Мионици којима му је конфискована имонина и одузета грађанска права. На основу одлуке Kалабић се сматра неосуђиваним.

Захтев за рехабилитацију Kалабића поднела је његова унука Весна Kалабић, тврдећи да није био ратни злочинац, да није издао Дражу Михаиловића јер је стрељан пре њега, као и да је страдао из политичких, националних, а пре свега идеолошких разлога.
Након пресуде Среског суда у Мионици из септембра 1946. којом је Kалабић оглашен за народног непријатеља конфискована му је имовина.

Током четворогодишњег поступка по захтеву за рехаиблитацију, Више јавно тужилаштво у Ваљеву противило се рехабилитацији, позивајући се на одредбе Закона по којима лица која су одлуком Дрžавне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата проглаšена ратним злочинцима, не могу рехабилитовати.

Kалабић је иначе 2011. проглашен умрлим одлуком Основног суда у Ваљеву.

Медији су пренели да је Kалабићева унука суду доставила тим поводом сведочење пензионисаног свештеника Мијаила Даниловића из Горњег Милановца, који је тврдио да су Kалабића убили припадници ОЗНЕ 19. јануара на Богојављење 1946. у пећини, у кањону реке Градац, недалеко од Ваљева.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*