ТВ дуел: Трамп и Хилари у „клинчу“ (ВИДЕО)

Око сат и по времена без паузе, амерички председнички кандидати Хилари Клинтон и Доналд Трамп су дебатовали лицем у лице.

0

Око сат и по времена без паузе, амерички председнички кандидати Хилари Клинтон и Доналд Трамп су дебатовали лицем у лице.

Новинар телевизије Ен-Би-Си Њуз Лестер Холт се нашао између њих, постављао им је питања о домаћој и спољној политици, али је у појединим тренуцима губио контролу и препуштао кандидатима да уђу у отворени клинч.

Дебата је започела оптужбом Клинтонове да је Трамп од оца позајмио 14 милиона долара, после чега је он истакао да му је отац заиста дао позајмицу, али у веома малом износу и то још 1975. године.

“Према мом плану, порези ће бити смањени са 35 на 15 одсто… Бићу креатор послова какав није виђен од Роналда Регана“, рекао је Трамп.67234921057ea0694967cc085468297_v4_big

На то је реплику имала Клинтонова, оптуживши противкандидата да је један од првих људи који је крив за такозвану стамбену кризу.

“То се зове бизнис“, одговорио је Трамп.

На ред је дошла и тема борбе против исламистичког тероризма.

“Кажите Исламској држави све своје планове… Ви се борите против Исламске државе током целог свог одраслог живота“, навео је Трамп.

На то је Хилари одговорила речима да “она бар има план за борбу против Исламске државе“.

Трамп је у једном тренутку оценио да је Хилари “типичан политичар“.

“Само прича, нема акције…“

Што се економских тема тиче, ту је Трамп оценио да Хилари нема план за “поправљање“ америчке економије, што је наишло на њену оштру реакцију.

“Ја сам написала књигу о свом плану“, навела је Хилари.

На оцену Трампа да су САД постале држава трећег света, Клинтонова је рекла да је разлог томе можда то што Трамп не плаћа порез на приход.

“Ја ћу објавити моје уплате за порез када она објави 30.000 избрисаних мејлова“, навео је Трамп.

Клинтонова је оценила да је Трамп критикује само због тога што се добро припремила за дебату.

“Знате за шта сам још спремна? Спремна сам да будем председница Америке и мислим да је то добра ствар“, навела је Клинтонова.

Истакла је и да је њен противкандидат политичку каријеру започео тиме што је оптужио садашњег председника Барака Обаму да није амерички грађанин, као и да је 1973. године био оптужен за расизам.63695348057ea0694eda8d052997509_v4_bigНекадашња државна секретарка је истакла и да је Трамп подржавао инвазију на Ирак.

“То није тачно!“, узвикнуо је Трамп, али се Хилари није дала прекинути, наставила је изјавом да је Трамп заправо тражио да америчка војска “реагује“ у Либији.

Та изјава је остала без Трамповог коментара.

“Ја имам победнички темперамент, за разлику од ње… Ја има много бољи темперамент од ње. Ја имам много бољи начин расуђивања него она, нема говора о томе… Морате да разумете, ја сам бизнисмен, ја имам здрав разум. НАТО би требало нас да плаћа, ми њих бранимо“, истакао је Трамп.

Према речима Клинтонове, човек кога испровоцира “твит“ не би требало да седи близу места на ком се налазе кодови за активирање нуклеарних бомби.

Док је она говорила о спремности на даљу сарадњу са савезницима, Трамп је истакао да Америка не може да глуми светског полицајца.

“Ја желим да помогнем савезницима, али ми у томе губимо милијарде и милијарде долара… Највећи проблем на свету је нуклеарно наоружање, а не глобално загревање како каже ваш председник… Хилари је потрошила стотине милиона долара да би ме извргла руглу, то није лепо и све то што је изнето није истинито. Она нема изглед, она нема издржљивост, она има само искуство, али то је лоше искуство“, навео је Трамп.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*