У Америци боја коже одређује висину плате, разлике све веће

0

Ако следеће три деценије буду као и претходне три, економски јаз би могао у просеку да се повећа на милион долара, упозоравају стручњаци

Нова студија у САД показује да се економски јаз између раса у овој земљи све више продубљује и да је питање да ли ће се и када затворити.

Kорпорација за привредни развој је пратила колико породице различитих раса зарађују у погледу имовине и инвестиција, а затим су од свега тога одбијени трошкови живота.

Између 1983-2013. просечна породица белаца је имала раст прихода од 84 одсто. Други нису то моглу да прате делом и због тога што су белци имали више богатство и на старту прегледа.

Данас просечно домаћинство белаца има 656.000 долара у односу на 355.000 долара пре три деценије. За Латиноамериканце просек данас износи 98.000, а за Афромериканце 85.000 долара, што је мало повећање у односу на 67.000 три деценије касније.

У извештају се даје још суморних чињеница: мање од половине Латино и Афроамериканаца поседује своје куће, у поређењу да преко 70 белаца. Мањине су теже погођене рецесијом, више кућа су одузеле банке. Већа је незапосленост и мања образованост.

Ако следеће три деценије буду као и претходне три, економски јаз би могао у просеку да се повећа на милион долара, упозоравају стручњаци.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*