У Америци ће хомеопатски лекови носити ознаку „не делује“

0

ФЕДЕРАЛНА трговачка комисија САД саопштила је да је ступио на снагу закон по коме хомеопатски лекови, који су се куповали без рецепта у Америци, морају да носе ознаку где се јасно наглашава да они „не делују“.

Према властима САД, не постоји научни доказ који ће потврдити да овакво лечење доводи до жељених резултата, пренео је Н1, додајући да ово не значи да ће ти лекови бити забрањени, али ће морати да носе ознаку коју влада САД сматра да им припада.

Федерална трговачка комисија САД применила је закон који је уведен још 1972. године, који захтева да лекови докажу своју ефикасност. До сада никада није примењена ова регулатива, напомиње Н1.

Kао последица, сви хомеопатски лекови који се продају на територији САД мораће да имају ознаку на којој је детаљно објашњено да „не постоји научни доказ да ови производи делују“, као и да се њихова делотворност заснива „на теорији хомеопатије из 18. века, која није призната код већине медицинских стручњака“.

Хомеопатија је грана медицинске (псеудо) науке која је постала популарна током 18. века и базира се на идеји да се користе лекови који садрже мале количине патогена који је изазвао обољење.

Они су толико разблажени да се један молекул активне супстанце налази на сваких 1.000 квинтилиона молекула воде. Такав раствор се уноси у облику течности, или је претворен у пилулу помоћу шећера и других супстанци.

Kако се наводи, многи лекари се боје да ће хомеопатски лекови заменити лекове који заиста делују на болести, што би довело до повећаног броја оболелих, наводи Н1.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*