У Београду живи 1.600 доларских милионера. У Србији, преко 2000

У Србији укупно 2.400 доларских милионера, 40 људи с иметком од преко 30 милиона долара и четири особе „тешке” преко 100 милиона долара, тврди овогодишње истраживање „Најт енд Френка”

0

Да састави нумеричку листу ултрабогатог света у 98 држава, „Најт енд Френк” се овог пута консултовао с преко 900 водећих приватних банкара и консултаната за управљање личним богатством, ослањајући се на исцрпно истраживање консултантске фирме „Богатство новог света” са седиштем у Јоханесбургу (Јужноафричка Република).

Безимени приказ богатства држављана Србије „Најт енд Френка” (на 34. страни извештаја с укупно 37 страница), указује да се број наших доларских милионера у последњих десет година увећао за петину (2006. наших људи са 1.000.000 „зелених” било је 2.000).

У међувремену, британска фирма у великом бизнису стамбених, комерцијалних и пољопривредних некретнина у 55 држава (12.000 запослених, 370 представништава, годишњи обрт преко 170 милијарди долара) процењује да ће се клубу доларских милионера у Србији ове године прикључити 100 нових чланова. По „Најт енд Френку”, у Србији ће 2026. живети 2.800 доларских милионера, 120 власника 10 милиона долара, док ће број наших сународника са више од 30 милиона долара као и оних који су стекли преко 100 милиона америчких долара остати исти као и данас.

У међувремену, Београд је само један од 125 градова чијим се доларским богатунима детаљно бави најновији извештај „Најт енд Френка”, анализирајући њихове пословне стратегије, стамбене и селидбене планове, потрошачке навике… За ту анализу најбогатијих градова – мерено бројем изузетно имућних становника – „Најт енд Френк” је осмислио посебан индекс са четири параметра који укључују текуће богатство појединаца, њихове инвестиције, а посебно у некретнине (ултрабогати појединци имају у просеку по најмање три куће у личном власништву), њихову „покретност” (мерену бројем авионских летова) и процену њихових улагања у следећих 10 година.

Шта су приватни банкари и консултанти за управљање богатством на све четири стране света рекли „Најт енд Френку” о клијентима из Србије, загонетка је. Тек, овогодишњи извештај „Најт енд Френка” износи драстично другачији број раскошно богатих у Србији у односу на, на пример, на Извештај швајцарске банке УБС из 2013. године, по коме је тада у Србији живело чак 105 људи са појединачним иметком изнад 30 милиона долара.

Да ли пребогати Срби у великом луку измичу радару „Најт енд Френка”, то јест како све швајцарски банкари региструју силан иметак са адресом власника на нашој територији, неизвесно је.

У међувремену, глобална финансијска ултракласа (са преко 30 милиона долара имовине у кешу, акцијама, некретнинама, уметничким делима, накиту…) лане је бројчано ојачала и новчано осетно профитирала – упркос растућим геополитичким и финансијским неизвесностима, тврди извештај „Најт енд Френка”.

„Категорији ’плус 30 милиона долара’ од 2015. до данас придружило се 6.340 појединаца: тако да глобални ’клуб Крез’ сада броји 193.490 чланова. Највећи допринос порасту богатства тих људи допринели су уносни послови на берзама”, наводи извештај.

Упоредо са новим гомилањем имовине, пребогати одскора имају упадљиво нове приоритете.

„Од избијања глобалне финансијске кризе, најбогатији људи на свету променили су фокус: уместо високих профита сада им је далеко важнија сигурност њиховог капитала. Будући да се свет суочава са ниском стопом привредног раста, а бизнис ве више зависи од приноса на ћудљивим тржиштима земаља у развоју, лична сигурност имућних постаје све важнија како неједнакости расту”, наводи Мишел Сијелски, директор одељења за истраживање „Најт енд Френка” у интервју америчкој мрежи Си-Ен-Би-Си.

У временима великих неизвесности, милионери и мултимилионери улазе у фазу великих глобалних сеоба: колико лане, на промену пасоша потрошили су фантастичну суму од 2,4 милијарде долара.

Из Европе, на друге адресе највише се селе француски и италијански богаташи, док је Лондон и даље омиљена адреса имиграција имућних из других региона.

У потрази за безбеднијим животним адресама у години „највећих политичких ризика од Другог светског рата”, ултрабогати се данас најрадије исељавају у Аустралију, Канаду, на Малту у Уједињене Арапске Емирате, Катар, Монако и Израел, тврди извештај „Најт енд Френка” за 2017.

Тања ВУЈИЋ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*