У четвртак састанак врха Србије и РС поводом референдума

0

У четвртак ће бити организован састанак премијера Вучића и председника Николића са српским представницима у БиХ, најавио министар Дачић после састанка државног врха Србије због референдума у РС. Састанак вечерас хитно сазвао Николић, а осим Вучића и Дачића присуствовали су и министри Стефановић и Kубуровић.

Председник Републике и председник Владе Републике Србије састали су се вечерас у 20.30 сати у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике. Они су прво разговарали у четири ока, а потом су на састанак дошли и министри спољних и унутрашњих послова, Ивица Дачић и Небојша Стефановић. Недуго потом на састанак је стигла и министарка правде Нела Kубуровић.

„На састанку је веома детаљно анализирана ситуација која се тиче безбедности и регионалне стабилности. Договарају се и предузете су мере на заштити наших националних интереса. Ничим неће бити угрожена стабилност у нашој земљи, а надам се и у региону“, рекао је Дачић, а потом се вратио на састанак, који је коначно завршен око 22.30.

Зграду Председништва Србије, где се састанак одржао, први је напустио председник Владе Србије Александар Вучић, а потом и чланови Владе који су присуствовали састанку.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике 25. септембра на целој територији Српске. Референдумско питање о коме ће се грађани Републике Српске изјаснити гласи: „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“.

За Одлуку о расписивању референдума гласала су 64 посланика, а нико од присутних није био против, нити уздржан.

Поводом референдума састали су се амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИK) који су, уз издвојено мишљење Русије, позвали власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске.

Премијер Вучић поручио је јуче да ће власт у Београду реаговати одговорно и озбиљно у случају да високи представник у БиХ затражи забрану референдума у Републици Српској.

„Нема сумње да ћемо желети да чујемо став свих српских представника и да ћу их одмах позвати у Београд и замолити да се и с нама консултују уколико до такве одлуке дође“, рекао је Вучић јуче после састанка са амбасадорима страних земаља у Србији.

Поводом одлике ПИK-а председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да грађани Српске имају право да се изјашњавају о сваком питању за које цене да је важно за њих или за Републику Српску и поручила да им то право нико не може одузети.

„Референдумско питање о Дану Републике није усмерено против било које институције, или било којег народа у БиХ, нити је сам чин референдума у колизији са Уставом и законом, већ управо супротно, он је заштићен и Уставом и законом. Не кршимо Дејтонски споразум, не прекрајамо границе већ смо једноставно одлучили да се од константних напада и малтретирања бранимо демократијом па не разумемо зашто Савет за спровођење мира (ПИK) прети“, рекла је Цвијановићева на питање Срне да прокоментарише изјаву амбасадора ПИK-а којом позивају власти Српске да не одрже референдум о Дану Републике

Она је подсетила да није први пут да је ПИK у функцији бошњачке политике и нагласила да не памти да је икада дефинисао било какве ставове који су били непристрасни и добри за све у БиХ.

„На исти начин је функционисао и високи представник доносећи годинама одлуке унапред наручене од политичког Сарајева, углавном кратковиде и штетне по унутрашње односе у БиХ. Зато се с правом може рећи да су високи представник и ПИK, ако не више, онда барем пођеднако криви као и домаћи политичари за неуспех и дефиците које показује БиХ“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да након њихових катастрофалних потеза и експериментисања са БиХ, неизбалансираног и необјективног односа и затварања очију пред реалношћу, данас као резултат имамо БиХ са много мање унутрашње кохезије, а много више безбедносних ризика.

„Они су ти који годинама крше и ломе демократију у БиХ и веома често онемогућавају исту ту БиХ да почне да дише користећи оба плућна крила. Они заједно са политичким Сарајевом прекрајају уставну структуру БиХ, по правилу на штету Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је оценила да „апсурдно звучи кад ПИK подсећа на обавезу извршавања обавеза Уставног суда БиХ у земљи у којој је више од 90 таквих одлука остало неизвршено, махом у кантонима и Федерацији БиХ, а да се они због тога нису ниједном почешали по глави“.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да данашња изјава амбасадора (ПИK) којом позивају власти Републике Сропсе да не одрже референдум о Дану Републике, има за циљ да се направи што напетија ситуација.

Он је истакао да поводом тога Република Српска треба да остане мирна и да инсистира на демократским правима.

„Уколико сматрају мање битним ентитете него државу, невероватно је да су толико обратили пажњу на ствар која би за сваку државу требала бити банална – један празник у ентитету и од тога направе питање стабилности или нестабилности, живота или смрти“, навео је Стевандић.

Он је рекао да то говори да је то питање само повод да се изврши притисак на Српску и да су иза овога неке скривене намере.

„Потпуно је јасно да то служи за распиривање екстремизма и негативног расположења према Републици Српској, а што ће много обрадовати вехабије и исламске екстремисте, а с друге стране значи увођење политичког апартхејда, јер се у 21. веку једном европском народу ограничавају најосновнија права“, нагласио је Стевандић.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*