У Чикагу обрачуни к`о у Чикагу: за минули викенд убијено 11, а рањено 70 људи

0

НЕКАД се говорило „задужен као Грчка“ и „обрачун к`о у Чикагу“. И једно и друго је актуелно и данас.

Најмање 11 људи је убијено а око 70 повређено у оружаним инцидентима у Чикагу током викенда, што полиција углавном приписује деловању банди, а адвокат председника САД, Руди Ђулијани, лошем вођењу града у коме су на власти демократе.

Насиље је кулминирало јуче ујутру, када је у само једном инциденту у Саут сајду рањено осам људи.

Пре неколико месеци је током викенда око Дана сећања убијено најмање седам људи, а 32 је рањено. Викенд који претходи Дану сећања, почетком маја, традиционално је један од најнасилнијих викенда за Чикаго, наводи лист Чикаго трибјун.

Полицијски функционер Фред Волер рекао је да чланови банди користе летње гужве у граду као заклон.

„Користе такве прилике и пуцају у масу, небитно им је кога погоде“, рекао је Волер.

Полиција тврди да је број насилних злочина у Чикагу у опадању, док су људи који протестују против насиља блокирали аутопутеве.

Чикаго је прошлу годину завршио са мање убистава него 2016, са 650 у односу на 771. Иако је пад значајан, та цифра је и даље већа од укупног броја убистава у Њујорку и Лос Анђелесу, два града већа од Чикага.

Оружано насиље у Чикагу је привукло велику пажњу, па и председника САД Доналда Трампа и његовог адвоката Ђулијанија који су у низу твитова јуче и данас за проблем окривили дугогодишњу „демократску владавину“ у граду.

Ђулијани, бивши градоначелник Њујорка, изразио је подршку некадашњем шефу чикашке полиције Герију Мекартију ког је назвао „полицијским генијем“.

Мекарти је открио да планира да се кандидује за градоначелника Чикага, против демократе Рама Емануела који га је сменио 2015. До смене је дошло по објављивању снимка белог полицајца како 16 пута пуца у црног тинејџера.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*